Общинският председател на ДСБ Иво Баев се включва в битката за кмет на Бургас. Известният адвокат и син на легендарния бургаски художник Георги Баев официално обяви кандидатурата си и представи част от хората, влизащи в листата на коалиция „Демократична България“. Това се случи пред едно емблематично в негативен смисъл място в града – където трябваше навремето да се строи ГУМ, добило популярност като „жабарника“ или „дупката“.

„Нито аз, нито никой от листата не може повече да търпи тази гледка в центъра на Бургас. В нея сигурно вече има крокодили, има жаби, гущери. Нямам представа какви други мутанти ще излязат от там. И това става пред двора на училище „Св. св. Кирил и Методий“, където аз съм учил“ – каза възмутен Баев. Именно това е една от причините, накарали адвокатът да се кандидатира за кмет на града.

„Нещо трябва да се промени в този град. Ей тази дупка трябва да си отиде. Чистотата в града трябва да влезе малко в час, защото в последните години е в ужасно състояние. Градоустройството трябва да се промени. Общинският съвет да постигне консенсус и единодействие по отношение интересите на града и гражданите“ – заяви местният лидер на ДСБ.

Баев изтъкна, че има самочувствието да се кандидатира за кмет, защото след 35 години адвокатска работа познава прекрасно законите и специално Закона за местното самоуправление и местната администрация. По думите му другите кандидати не са наясно със Закона и 99 % от предизборните им обещания са една огромна измама.

Иво Баев посочи, че зад гърба му стоят невероятни експерти, които могат да му помагат, независимо дали ще е кмет или общински съветник. Част от тях са в листата на „Демократична България“. Тяхната задача ще е след изборите да създадат едно широко гражданско обединение, което да генерира решение за проблемите на града и да бъде широкият консултативен екип, който ще стои зад него, ако стане кмет.

Баев ще е и водач на листата, която е съставена както от представители на трите партии в коалицията – ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“, така и от обикновени граждани. Сред хората в нея личат имената на историка и художник Митко Иванов, адвокат Момчил Момчилов, хирурга д-р Веселин Джендов, зам.-директора на Немската гимназия Петя Петрова, треньора по карате сенсей Иван Тодоров и др. Досега около 45 души са потвърдили участие в листата на „Демократична България“, като предстои нейната подредба по номера.