„Всеки един кандидат за евродепутат на ГЕРБ трябва да е наясно, че на челото му пише „Аз съм част от асансьора на Цветанов, този асансьор обаче ще свали кандидатите на ГЕРБ за евровота наполовина“. Това коментира пред журналисти в Бургас лидерът на АБВ Румен Петков. Час педи неговите думи от ГЕРБ излъчиха евролистата и дадоха заявка, че в Европарламента ще влязат 8 депутати. В листата на АБВ за Европейските избори има бургаско присъствие и номинацията е за областния председател на партията Антон Коджабашев. Според Румен Петков той е човекът, който напълно заслужава да бъде кандидат за такъв вид избори.

Петков не пропусна да изкаже мнението си относно създалото се отпреди дипломатическо напрежение между България и южната ни съседка Турция.

„Със съжаление и болка регистрираме, че реакцията на правителството като цяло и на премиера ни е повече от самоунижаваща. Случаят задължава реакция на най-високо ниво, а виждаме как мълчанието на президента е оглушително. Реакцията на политическите ни сили също е нелепа“, посочи още Румен Петков.

Той е категоричен, че на българска територия не трябва да се разполагат ядрени арсенали и да се ситуират военни контингенти с атакуващ характер „От АБВ настояваме правителството и президентът ясно да кажат, че Военноморска база Атия няма да бъде предоставена за дислокация на нейна територия на военни съоръжения, независимо от формата на тяхното управление. Това ще е посегателство върху националната ни сигурност, но и ще срине туризма“, уточни Петков.

Той вече е връчил писмо на министъра на отбраната с настояване правителството да се произнесе по темата. „Ако станем субект за разполагане на ядрено оръжие, ние автоматично ставаме обект. Гузното мълчание на всички институции и на парламентарните групи ме кара да си мисля, че под някаква форма те са си обещавали“, обобщи лидерът на АБВ.

Той допълни, че партията ще излезе с готова листа за евроизборите до края на другата седмица.