Г-н Топкаров, какво Ви провокира да участвате на местните избори от листата на Константин Бачийски и ПП СЕК?

- Месеци преди изборите получих предложения да участвам в кампанията от различни политически формации, включително и от Константин Бачийски. Отказах на всички, защото нямам политически пристрастия, не съм политик. Седмица преди да бъдат подредени листите и входирани за изборите имах една интересна поредица от срещи. Става въпрос за проведени разговори с различни хора, от различни възрасти, с различни професии, които не се познават и не са политически ангажирани.

Те всички по един или друг начин споменаваха името на Константин във връзка с различни теми. Всички бяха на мнение, че това е един много стойностен човек, който доказано работи за Бургас и ще продължи да го прави без никакви компромиси. Това ме провокира да се включа в листата на Константин Бачийски. По-късно, след като видях какви личности застават зад него, изобщо не съжалявам за избора си.

Като журналист познавате много от местните политици, как реагираха те на вашето участие в изборите?

- Наистина познавам много хора, които от години се занимават с политика и такива, които нямат толкова дълъг опит. Имам приятели и познати лица във всяка една от листите с кандидати за общински съветници. Получих много обаждания, пожелаха ми успех. Който ме познава знае, че аз съм комфортна личност и бих подкрепил всяко едно добро решение за Бургас, независимо от това кой го предлага. Трябва да Ви кажа, че на много места в листите виждам много стойностни хора, които знам, че ще работят за каузата Бургас.

Сега е времето на предизборните обещания. Вие какво ще обещаете на Вашите избиратели, ако станете част от следващия Общински съвет?

- Нищо не искам да обещавам, който ме познава ще гласува за мен. Хората са изморени от обещания, от лъжи и спекулации. Всеки ден получавам десетки обаждания. Разказват ми, че други участници в кампанията им обещавали страхотни неща. На едни пенсионери обещали климатик, ама ще им го монтират след изборите. В друг пенсионерски клуб обещали да ги водят на почивка в чужбина, ама другата година.

Казали дори, че ще им вдигнат пенсиите, нещо, което изобщо не е от компетенцията и възможностите на един общински съветник. Имаме обещание и за метро, което да свързва Меден рудник и центъра на града. Очаквам до края на кампанията да обещаят лифт от Меден рудник до к-с Славейков, Космодрум в близост да Шилото, а за да засенчим Варна може би и атракцион с китове в Морската градина.

И все пак трябва да имате някаква лична кауза, влизайки в Общинския съвет?

- Има няколко неща, за които ще работя и имам желание да се случат в Бургас. Трябва в града да има звено от социални медиатори, които да помагат на възрастни, самотни хора, хора в неравностойно положение и със специални потребности. Демографската криза направи много възрастни хора самотници, за които няма кой да се грижи. Не веднъж ми се е случвало да помагам на приятели, които ми звънят от чужбина, защото няма кой да закара родителите им на лекар или не могат да се свържат с тях и се притесняват.

Социалните медиатори ще изпълняват тези функции. Те ще бъдат не просто социални работници, които има към общината, а ще разясняват на хората, какви са техните права, какво могат да получат като помощ и т. н. Заставам твърдо и зад кампанията „Повече здраве за Бургас”, която Константин Бачийски провежда. Малко хора знаят, че той дари всичките си заплати като общински съветник, помагайки на хората и подкрепяйки различни каузи, свързани със здравето. Трябва повече хора да последват примера му.

Влизайки в общинския съвет ще настоявам да се рестартира проектът за зона Д в Меден рудник. Там трябваше да се случват много хубави неща, но останаха само на хартия.

Ще работя за това до всяка една инвестиция в града, до всеки един малък и среден бизнес да бъде изградена довеждаща инфраструктура и комуникации, а ако вече има такива общината да се грижи за тях.

Какво ще се случи в Бургас след изборите на 27 октомври?

- Според мен предстои да видим един много интересен вот. Ще наблюдаваме един процес на политическа хемодиализа, при който всичко това, което не работи добре, които е в тежест ще бъде филтрирано и отстранено.

Всички малки туморчета ще останат под чертата при броенето на гласовете, те са доброкачествени туморчета, но все пак… При същинския процес на хемодиализа има и момент на оксидиране на кръвта, в този смисъл очаквам да видим и нещо ново в общинския съвет, за което никой не подозира.

Най-важното е избирателите да отидат до урните и да гласуват, ако нямат кандидат, на който да симпатизират да отбележат „не подкрепям никого” и това също е избор, който е от значение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!