Проф. Боян Дуранкев е един от най-добрите икономисти в България. Специалист е по маркетинг и стратегическо планиране.Специализирал е в САЩ и Германия. Автор е на повече от 70 статии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в Университета за национално и световно стопанство и Висшето училище по застраховане и финанси. Дуранкев е кандидат за евродепутат от листата на партия „Коалиция за България”, на която е и водач. Интервю на Грамофона нюз с проф. Дуранкев дни преди предстоящите европейски избори. 

Проф. Дуранкев, с какво партия „Коалиция за България” се различава от останалите партии, които също се явяват на предстоящите европейски избори?

-  Имаме много съществени различия, въпреки че основните ни социално- икономически са наляво от центъра. Малко по-наляво сме, отколкото БСП, която понякога е и отляво,  и отдясно от центъра. Не става обаче дума само за ляво, дясно, север, юг. В позицията сме Северна България да изглежда много по-зле от Южна България. Докато преди беше дилемата богат север и беден юг, сега дилемата в България е беден север и не много богат юг.

Това, което търсим като решение и по което се различаваме от другите е, че първо поставяме въпроса за мира и активизиране ролята на Европейския съзю в координацията на обща европейска система за сигурност. Смятаме и че трябва да има премахване на всякакви санкции към всички страни, тъй като такова понятие в международното право не съществува. В него съществуват незаконни репарации, които имат бумерангов ефект и удрят този, който ги налага, а не този, на който се налагат.

За разлика от всички останали партии, които сега се явяват на европейските избори, сме подготвени с програма за догонващо социално- икономическо развитие. Това означава всички страни, които се намират в тежко положение в Европейския съюз, а това са тези, които имат под една трета от средния брутен продукт на човек от населението, да достигнат средното ниво на Европейския съюз от миналата година до 2030 г. В основата ни е и програма за устойчиво демографско развитие – например как да накараме, не насила с икономически лостове, младите хора да останат в България. Едно от нещата е всеки, който завърши висше образование, да получи т. нар. данъчна ваканция.

Това означава, ако си учил пет години, след това пет години да не плащаш данъци до 100 000 лева годишно. Също искаме строителство на социални държавни жилища. Защо при Живков е можело, а сега да не може? Идеята е, ако един млад човек има семейство и деца, да си изплати жилището за три, а не за тридесет години. 

30 години преход в България към неизвестното и 12 години членство в Европейския съюз, не доведоха България до очакваните резултати. Mладите хора сега живеят в повечето случаи по-лошо, отколкото са живели техните родители.

В момента е невъзможно за един човек, който е около 30-35 годишна възраст да си купи двустаен или тристаен апартамент, да го изплати, да се ожени, да отгледа 2-3 деца, да им даде добро образование, да намери добра работа, при която да има добри почивки и добро заплащане. Генералната идея е, че след като нещата са зле, трябва да постъпим по познатия принцип на Барон Мюнхаузен – когато си потънал в блатото, трябва да се хванеш за косата, ако имаш такава и да се самоизтеглиш. България трябва да се самоизтегли, но заедно и солидарно с Европейския съюз.

Къде ще стои партия „Коалиция за България” в европейските избори?

-  Въпросът го тълкуваме като много, много маловажен. Причината е, че в Европейския съюз няма единни позиции на партиите, а има позиции на различни държави. Ние имаме общи интереси с Румъния, Литва, Естония, Словакия, Словения и тези общи интереси ще ги търсим на междудържавно равнище. Вече имаме такива срещи, аз поне съм имал няколко и ще отстояваме интересите на страните, които се развиват по-бавно от всички останали, тъй като центърът ги изсмуква демографски и те нямат бъдеще.

Кои са недостатъците в политиката на държавата и работата на досегашните евродепутати в Брюксел?

-  12 години членство в Европейския съюз се тълкува като бебешко-детската възраст. Още дори не е пубертет и това личи по няколко причини. Европейският съюз има парламенти и комисии, както и определена логика и технология на работа. Всички резолюции, регламенти и директиви предварително се изпращат на националните парламенти. Те ги обсъждат и възлагат на министерските си съвети да изразят становище. И след като това стане, министър-председателят дава мандата на всички евродепутати, а не на партийните си членове. Това е общото становище на Германия, където отиват и гласуват единно. Миналата година е имало към 200 директиви и регламенти, които са били изпратени в България. Реакцията на българското правителство и българския парламент е нулева.

Явно, че в момента имаме безпилотно управление в страната и летяща чиния, от която някой командва на кой, къде да му се дадат пари. Българското управление е под всякаква критика. Тези, които са в Европейския парламент, с малки изключения, бих споменал Ивайло Калфин и Георги Пирински, проявиха така наречените добри европейски практики. Останалите се забавляваха с игране на ръченица пред Европейския парламент, с каране и спане в тир и други подобни безумия, които в Европейския съюз се гледат като на поп фолк екзотик.

В дискусиите, в които участвах и това, което гледах, особено на основните политически сили, трите големи играчи без орел, рак и щука, е ясно, че ще бранят България, но не е ясно от какво, може би от себе си. Две от големите политически сили не показват компетентност и професионализъм, нямат идея какво трябва да се прави в Европейския съюз, така че България да има ползи. Изумително е тяхното неориентирано говорене и мислене в посоки различни от българските интереси.

Длъжник ли е Европейският съюз на България?

-  Лош въпрос, тъй като досега Европейският съюз е „погълнал” към един милион души. Това означава, че държавата е разходвала към 40 милиарда лева за обучение, здраве. Освен това по линия на пропуснатите ползи от непроизведен брутен продукт, сме натрупали негативи в размер на 600 милиарда лева. Разбира се, Европейският съюз правилно постъпва като казва: Какво получаваме от него? Да, то не е малко, но и той трябва да признае какво ние му даваме, което е повече, от това, което получаваме.

Да, Европейският съюз ни е длъжник и то много голям. Най-лошото е, че до този момент той няма нито формална програма за кохезия, нито програма за сближаване на равнищата на социално-икономическо развитие. За да не е Европейският съюз длъжник българските, румънските и другите евродепутати трябва да знаят, че имат тежест заедно, а не по линия на партийните си групи и негледайки в очите лидерите си.

Има ли смисъл влизането на България в евро зоната на този етап?

-  Финалът на въпроса много ми хареса. Евро зоната и Шенген сме задължени да ги приемем и да влезем в тях по договора за приемане на България в Европейския съюз. Шенген няма да се случи, въпреки че сме изпълнили така наречените минимални технически и други изисквания за прием. Разбирам опасенията на други европейски страни, че България е като корупционен център за трафик на мигранти, корупционен център за правене на лесно преодолими огради, за раздаване на паспорти, на който си плати.

България в момента не се брои сериозна страна за Шенген. Ние вероятно ще бъдем поканени в чакалнята на евро зоната, но там престоят може да бъде доста дълъг и е изключително важно да се знае кога ще се влезе в евро зоната. Изследването, което беше направено в Европейския съюз тази година и разпространено показа, че който е по-слаб икономически и социално и влезе в евро зоната, започва да губи още повече, отколкото преди това. Въпросът не е да влезем ли или не в евро зоната, а кога и при какви условия, но не и сега, а и още не ни канят!

Чувства ли се българинът европеец?

-  Българинът има една от най-дългите истории в Европа. Той е по дефиниция европеец, но последните години от влизането в Европейския съюз нямаме самочувствие и това личи по нашите евродепутати, по факта, че нашите началници гледат другите чужди началници, точно в позициите на началници, а не в позициите на партньори. Така че някои от българите още се чувстват като същества, които живеят по клоните на дървета и си хапват банани.

За да се променят нещата преди всичко трябва да се признае, че освен нашата култура, има и други култури. Не е лошо например българите да започнат с проучване на културата на съседните страни, да научат повече освен за турския писател Орхан Памук, нека погледнат Панаит Истрати и на запад от нас незабравия Никос Закандзакис. Обръщането на внимание на културата е важно, защото Европейският съюз е преди всичко модерна култура, а не е търговийка на дребно.

Да приемем, че вече сте евродепутат, какво ще е първото нещо, по което ще започнете работа в Брюксел?

-  Първата задача е стиковане на срещи с представителите на другите европейски страни, с които сме започнали разговори и активна позиция с подготовката на регламенти и директиви, най-вече на актове, становища по отношение на това, което в момента е в Брюксел. Не трябва да се реагира първично, както се реагира например на пакета „Макрон”-да или не, а да се търси златната среда и баланса на интереса.

Другото, което ще се поучим, е да повлияем на нашите приятели от другите страни да променят малко визията си за българите – ние не сме диваци и варвари. Въпреки че в западноевропейските криминални сериали има само българи и румънци - престъпници, а ако видите евреин или негър, ще бъде много интересно, но аз такъв все още не съм видял.

Защо хората трябва да гласуват за „Коалиция за България”?

-  Една единствена е причината – защото хората първо трябва да мислят за бъдещето на майка си, майка България, да мислят за бъдещто на своите деца и внуци, което трябва да бъде по-добро,отколкото тяхното бъдеще. За съжаление обаче логигата за развитие на България е нарушена. Много млади хора живеят по-лошо, отколкото техните родители!

Проф. Боян Дуранкев е кандидат за евродепутат от ПП „Коалиция за България”, която се явява на Европейските избори под № 10.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!