Тихомир Янакиев от БСП спечели местните избори в Созопол. Още в следобедните часове на 3 ноември щабът на червените в морския град буквално отесня. Малко преди края на изборния ден екипът на Грамофона нюз пристигна и в рамките на два часа успя да улови стъпките и емоциите на кандидат-кмета.

През цялото време до обявяването на крайния резултат стройният Тихомир Янакиев запази самообладание и не показа по никакъв начин притеснение. Социалистът бе облечен с елегантен черен панталон, бяла риза, комбинирана с тъмно червена вратовръзка. Той посрещаше и изпращаше всеки дошъл да го види с широка усмивка и непрекъснато гледаше как часовникът отброява времето.

15 минути след края на изборите всички телефони в щаба на червените започнаха да звънят. Застъпници от няколко секции обявиха първите резултати от балотажа, които категорично показваха, че Янакиев води пред опонента си от ГЕРБ Красимира Германова.

Ръцете на тези, които пресмятаха числата от малките населени места, трепереха след всяко ново позвъняване. Това, което се чуваше към 20:30 часа от тези, които взимаха информацията беше: „И тук печелим, и в другата секция печелим!”.

Напрежението в офиса стана огромно, а телефонът на Янакиев не спираше да звъни. Той ту излизаше навън, за да поеме глътна созополски въздух, ту влизаше при своите, за да чуе поредния резултат от поредната секция.

Малко преди официалните резултати, вече видимо той се равълнува и разтрепери от края на тежкия балотаж в Созопол. Обличаше и събличаше якето си, прегръщаше и целуваше близки и приятели.

В 21:00 часа пространството пред  щаба на червените се изпълни, от всякъде идваха хора, които носеха бонбони и викаха „победа”. Мощен мъжки глас изкрещя: „Музика, нека музиката да свири. Тихомир Янакиев победи!”.

За секунди съмишлениците на социалистите се събраха на площада в Новия град и извиха дълго хоро. Преди да дойдат тонколоните обаче небето над морския град се продъни от силна заря. Водачите на автомобилите, които минаваха по площада, надуваха клаксони и ръкопляскаха отвътре. Всички бяха разбрали, че Янакиев е новият им кмет и прииждаха, за да го поздравят.

Момиче на около 12-13 години се обади по телефона и каза: „Дядо, дядо, бързо пусни телевизора. Ще дават кмета! Моля те, бързо пускай, за да го гледаш!”. Няколко по-възрастни жени се обърнаха към него и му отвърнаха: „Не се казва така моето момиче. Не, ще дават кмета, а ще дават нашия кмет!”, поправиха го дамите от Созопол.

Те отпиха големи глътки от шампанското, с което ги почерпиха и се присъединиха към кръшното хоро. Дойде време и за реч на новия градоначалник, чиито първи думи бяха: „Тази победа не е само моя, тя е ваша! Наслаждавайте й се! Изиграйте едно хоро, две, три, колкото ви е кеф! И нека не забравяме, че забраната за силна музика на кмета е до 23:00 часа”, поясни новият созополски градоначалник.

Докато млади и стари танцуваха под звуците на народна музика, на метри от тях започна яростно късане на предизборни плакати на ГЕРБ в Созопол, видя репортер на Грамофона нюз.

Точно под прозорците на партийния офис на ГЕРБ, два часа след обявяването на Янакиев за нов градоначалник, млад мъж започна да дърпа залепените по стълбове и дървета предизборни афиши. Той махаше освен тези с кандидатите на ГЕРБ, но и тези с кандидатите на СДС.

„Край на ГЕРБ в Община Созопол! Късам и свалям, за да не остане и спомен от тяхното управление в нашата община. Не искам повече да гледам физиономиите им!”, отсече пред екипа ни мъжът, който не пожела да се представи.

След като свали няколко плаката, той ги захвърли в близката кофа за боклук и добави, че мястото им е точно там. Същият посрещна победителя на изборите в морската община Тихомир Янакиев и го поздрави. От площада купонът продължи в местния ресторант „Черно море”.