Наложиха условно наказание от шест месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години, спрямо Митко М., съобщиха от прокуратурата. Мъжът е признал вината си за това, че на 25 май тази година предложил на шестима души (всички живущи в гр. Айтос и притежаващи право на глас на изборите за членове на Европейски парламент от Република България) имотна облага в размер на 20 лева на всеки от тях и им дал посочената сума, с цел да склони всички посочени лица да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. Уговорката била по време на гласуването всеки от тях да отбележи номера на тази партия на бюлетината – престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК.

Митко М. е лишен от право да заема държавни и обществени длъжности в системата на държавния апарат и общинската администрация за срок от две години.

Престъпното деяние е разкрито благодарение на отличните процесуални действия, извършени от служителите на Областната дирекция на МВР - Бургас.

Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Айтос, е окончателно и има сила на влязла в законна сила осъдителна присъда.