Четири месеца преди местните избори вече е ясен и първият кандидат-кмет на Бургас. Това е Живко Табаков от „Движение България на гражданите“. Днес Табаков официално обяви кандидатурата си за предстоящата кметска надпревара.

Той ще бъде и водач на листата за общински съветници. В рамките на 10 седмици той ще постави пред бургазлии за дебат 10 важни теми за развитието на града.

„Ще търсим диалог чрез хората. През тези четири години, в които съм общински съветник, винаги съм се допитвал до тях. В бургазлии има много гняв, но и гордост. Те осъзнават, че Бургас има бъдеще и оценяват, че се е развил“, коментира Табаков.

Заедно с него по време на официалното представяне бяха и областният председател на ДБГ Стоян Грозев, а също така младият неврохирург д-р Светослав Тодоров и Светла Белчева, която е председател на Асоциацията на домоуправителите в Бургас. Тримата със сигурност ще бъдат част от листата за общински съветници, която Живко Табаков ще оглави като кандидат-кмет.

Една от причините Табаков да се кандидатира за местните избори е и работата му в последните 4 години като общински съветник. Той припомни, че в този период много от предложенията, които е отправял в сферата на туризма и културния живот на града, са били отхвърляни от мнозинството.

„Преди няколко години взех решението да избера Бургас като град, в който да се развивам в професионален план. С мои приятели искахме да постигаме добри резултати тук. Не мога да скрия обаче, че за тези 5 години в мен се понатрупа разочарование в дадени области, но в лицето на Живко Табаков виждам човек, с който мога да извървя полезен път напред”, обясни желанието си да се включи в предизборната надпревара като кандидат за общински съветник д-р Светослав Тодоров.

Светла Белчева пък допълни, че според нея големите партии като че ли вече нямат време за обикновения човек. „Имам фирма за домоуправители и постоянно се срещам с хората, а те казват, че Бургас е станал града на 600-те лева.  Моята надежда е, че в Бургас бизнесът ще заработи, така че да се доближим до Стара Загора, Пловдив и Варна. Тук съм, защото се убедих, че Живко Табаков и Стоян Грозев работят”, каза Светлана Белчева.

Според Живко Табаков и екипът му колкото по-рано започне една кампания, толкова по-качествена ще бъде тя.

„За нас Бургас е кауза. За съжаление, според нас важните и приоритетни неща, на които би трябвало да се наблегне, са оставени на заден план в последните години - доходи, инвестиции, мръсен въздух, децентрализация”, коментира Стоян Грозев.

Форматът, под който Живко Табаков ще се яви на местните избори ще стане ясен през септември. Според него е хубаво да има повече кандидати за кмет на града, за да има и истински дебат по проблемите на Бургас. Табаков уточни, че съмишленици в общата идея могат да бъдат представителите на ДСБ, „Да, България“ и на Зелените в Бургас.

„Със сигурност обаче партньорство със СДС няма да търсим. Общият политически път, който извървяхме е разочароващ“, обясни Живко Табаков.