Настимир Ананиев има две висши образования - едно от „Грифит” Колеж в Ирландия и едно от „Американски”  университет в България. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския Университет. Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия.  В момента е предприемач и се занимава със собствен бизнес.

От 2014 г. влиза активно в българската политика, след като е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, а впоследствие става председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията.

Ананиев е първият българин, който оглавява Политическия комитет на Централноевропейската инициатива, където членуват 18 държави от Европа. Семеен с две деца.Кандидат за евродепутат от партия „Волт”. Интервю на Грамофона нюз с настимир Ананиев.


Г-н Ананиев, „Волт” е първата общоевропейска партия в Европа. Разкажете повече за нея?

-  „Волт” е първата общоевропейска партия в Европа. Имаме организации във всички 28 страни на ЕС, включително и в Сърбия, Албания и Швейцария, които са извън съюза. Имаме 12 регистрирани партии, като осем от тях се явяват на избори за Европейския съюз. Това, което отличава „Волт” от другите партии е, че ние искаме да внесем нова енергия в политиката, а също и да променим начина на правене на политика.

Хората са страшно уморени от сегашния начин на правене на политика, на едно говорене, след това на нищо неправене и когато се разминават думи с действия. Само ще Ви дам пример с Патриотите, които обещаха 300 лева пенсия и това не се случи. След като влязоха във властта, намериха много обещания, но това всъщност беше акцентът на предизборната им кампания.

Ние междудругото подкрепяме една такава политика, защото прагът на бедност в България е 348 лева. Не може да има хора, които да получават по-малко. Не че 348 лева са достатъчни! Въпросът е, че в Западна Европа държавата гарантира този праг на бедност за хората, които са работили по 30-40 години. Ето това е нормалното и по този начин трябва да се прави!

 Кои кандидат депутати подредихте в листата на партия „Волт”?

-  Нашата листа е гражданска и е уникална за България. В нея има 16, а не 17 души, за да можем да имаме равен брой мъже и жени. Такава е практиката и в Европа. На седмо място е холандецът Дани Ван Сантен. От Бургас кандидат е бившият професионален плувец Ивайло Илиев, който е един човек със страхотна дисциплина и знае как се печели. Междудругото аз съм единственият човек от цялата листа, който се е занимавал с политика.

Имаме и много силно присъствие на юристи. Един от тях е Светла Миланова, която се бори за длъжниците, Мартин Граматиков от „Хагския университет” в Хъл, който е един от най-добрите експерти по правосъдие като цяло. Той е човекът, който консултира многобройни страни по целия свят по какъв начин да правят правосъдната система. Мисля, че всеки един човек от листата е добро попълнение.

Какво ви питат най-често хората, когато Ви спрат на улицата?

-  С първата брошура, която издадохме, питахме хората: „Чувствате ли се европеец?”. Повечето не могат да повярват, че има европейска партия като нашата и все ни питатаха:  „Вие поредната българска партия ли сте?” Те са скептично настроени и не се чувстват европейци! Ние сме регистрирани в България, но не сме поредната българска партия. Ние сме първата общоевропейска партия. Показваме, че Европа трябва да бъде обединена и трябва да се върви към федерален модел. А за България това е важно, за да можем да си върнем държавата! Ние 30 години сме Европа на нациите, обаче чувства ли се българинът европеец? Живее ли по-добре? На нас ни трябва европейско правосъдие, европейско здравеопазване, европейски доходи!

Имам едно голямо притеснение, което слушам от началото на европейската кампания. То е как националистическите партии непрекъснато говорят за миграция, плашат ни с мигранти, играят с нашите страхове. Истината е, че България не е интересна на мигрантите. Даже и да дойдат тук, те не искат да остават. Те искат да отидат в Швеция, Франция, Германия. Един от големите проблеми е, че в последните 7 години 400 000 българи са заминали за Западна Европа или САЩ. Ние трябва да работим затова-да привлечем хората да се върнат и те да останат тук.

Г-н Ананиев, как бихте коментирали скандала с къщите за гости, който продължава да е водеща тема почти един месец?

-  Трябва ни европейски прокурор като Лаура Кьовеши, която ние от „Волт” подкрепяме, защото първо искаме да се види, че Източна Европа иска да се бори с корупцията. И след това да се дадат повече правомощия, за да не може всички средства да отиват в „къщи за тъщи”, както се казва. Това междудругото удря микро и семейния бизнес. Разбираме, че къщите за гости са направени по начин, който да помогне на предприемачите, хората, които искат да използват своя ресурс. В момента тази програма се спира заради злоупотреби. Оказа се, че от списъка от 5000 такива къщи към Фонд „Земеделие”, само 3500 са били обявени като проекти. Други 1000-1500 са били скрити. Всъщност това най-вероятно са къщите на управляващите, на хора зависими или свързани с управляващите, но по този начин се спира една възможност за предприемачество, защото има хора, които са злоупотребили.

Разбират ли българите що е то европейски парламент или чуват само негативни неща като криви краставици и мигранти?

-  За съжаление кривите краставици и другите неща се надигат от евроскептиците. Русия, САЩ, Китай не искат силна Европа. На геополитическата сцена те искат една слаба Европа, за да могат да се договарят различно с различните страни.

12 години нашите евродепутати са се снишили и не правят почти нищо. Ние чухме за първи път, че имаме такива покрай пакета „Мобилност”. Нека всички да сме честни. Вижте колко много хора има в момента на улицата, спрете се и ги попитайте дали могат да ви посочат името поне на един евродепутат. Е, може би покрай сегашната кампания, някои могат и да ви назоват един или двама. Ние си направихме този експеримент преди два месеца, когато започнахме подготовката и повечето хора се затрудняваха да назоват дори и един настоящ евродепутат.

Ето вижте таксите, които плащаме по банките. Те са намалени заради европейските институции. Роумънгът-всички сега пътуваме в Европейския съюз без никакъв проблем. Като тръгнем да пътуваме за Сърбия и Македония, какво правим? Всички си изключваме моментално мобилните пакети. Съвсем скоро и Западните Балкани ще влязат в Европейския съюз и това няма да е така, разбира се.

И един много ключов въпрос-защо премиерът Бойко Борисов не беше поканен на голямата среща в Европа, когато се обсъждаха Западните Балкани? Не забравяйте, че това е голямата значка, която ГЕРБ си закачиха по време на европредседателството и когато се случва една такава огромна и важна среща, Борисов не е там. Това е основен и много силен сигнал към България и той трябва да бъде разчетен правилно. Призовавам хората да гласуват, да гласуват преференциално, но да излязат и да гласуват!

С какво партия Волт се различава от другите партии, кандидати за Европейския парламент?

-  „Волт” дава алтернатива и тя не е само за България, тя е алтернатива за Европа. Българският път е европейският път! „Волт” може да направи нещата по начина, по който трябва да се случват. „Волт” ще има представител в Европейския парламент и аз съм 100 % сигурен. Въпросът е ще има ли такъв от България.