Водачът на листата на ГЕРБ за Европейски парламент – Мария Габриел е абсолютният рекордьор по преференции от всички кандидт-евродепутати, които участваха във вота в неделя. Това сочат данните на Централната избирателна комисия. За досегашния еврокомисар своя глас са дали 82 536 от избирателите. Веднага след нея по брой преференции в листата на ГЕРБ се нарежда Лиляна Павлова.

Тя е предпочетена от 27 313 души. Въпреки многото преференции, екс регионалният министър не успява да премине с малко 5%-ия праг за преференции, за да пренареди листата. Трети по преференции в ГЕРБ е Емил Радев, който е предпочетен от 24 168 избиратели. Четвърта в класация е бургазлийката Ивелина Василева, която има 16 391 преференции. ГЕРБ изпраща шестима евродепутати в Брюксел. Това са Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов от СДС.

Водачът на листата на БСП Елена Йончева също може да се похвали с рекордни преференции. Тя е предпочетена от 80 009 от гласувалите за социалистите. Втори по преференции е петият в листата на БСП Сергей Станишев. Той е получил 30 268 гласа, което автоматично го поставя на второ място при разпределението на мандатите. Трети по брой преференции е бившето острие на НФСБ и телевизия СКАТ Велизар Енчев.

Той е събрал предпочитанията на 20 986 от гласувалите за БСП. Резултатът на Велизар Енчев е любопитен по няколко причини. Той има собствена партия, а не е член на БСП. Освен това Енчев събира като преференции почти толкова гласа, колкото е събрала партийната листа на бившия му шеф Валери Симеонов. От БСП за Брюксел заминават петима. Това са Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

ДПС ще има трима евродепутати. Първите двама Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски имат най-много преференции. И двамата обаче получават далеч под имащите значение 5%, което не е учудващо. Просто в ДПС преференциите никога не са били на почит, напротив. Карадайъ и Пеевски обаче не заминават за Брюксел. И двамата обявиха, че предпочитат да градят партийните си кариери в България, а не в Европа. Така че тримата, които тръгват за Европейския парламент от ДПС са: Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева – Али.

ВМРО са партия, която умее да изненадва. Докато социолозите се чудеха дали в новия Европейски парламент ще има представител на воеводите, те успяха да спечелят два мандата. Ангел Джамбазки е получил 49 109 преференции, което означава, че всеки трети гласувал за ВМРО е поискал именно Джамбазки да замине за Брюксел. Истинската изненада обаче е режисьорът Андрей Слабаков. Той е получил 9 425 гласа и така измества втория в листата Юлиан Ангелов. От ВМРО в Европейския парламент влизат Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Водачът на Демократична България – Радан Кънев също може да се похвали с висок процент преференции. Той е предпочетен от 34 735 от гласувалите за обединението. Последният 17-ти мандат е за него.