Костантин Луков е юрист по образование. От 24 години е адвокат. Работил е като офицер в КАТ. В три последователни мандата е общински съветник в Бургас, като в последните 10 години той е и председател на местния парламент. В момента Константин Луков е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Интервю на Gramofona.com.

Вие сте част от Общинския съвет на Бургас в последните 10 години. Как се промени работата на местния парламент за това време?

- Категорично промяната е към по-добро. Знам какво заварих, а и мисля, че всички помнят конфликтите между опозицията и ръководството на Общинския съвет. Мисля, че като председател успях да спра тази тенденция и в последните години се работеше спокойно и ползотворно.

Лесно ли се организира работата на 51 съветника?

- Трудно е. Вече имам рутина и изработено отношение, но в началото не ми беше лесно. Това са 50 съветника, всички са различни личности със своя изказ, своето отношение към председателстващия и към колегите. Като председател винаги съм се стремял да прилагам правилника такъв, какъвто самите съветници са го приели. Стремял съм се да бъда справедлив към всички. Наказвал съм и съветници от моята партия, и от опозицията.

Кога Ви беше по-трудно, сега или в предния мандат, когато сблъсъците между част от съветниците и председателя на Общинския съвет бяха наистина епични?

- През мандата 2009-205 година бях първо зам.-председател, а след това станах председател. Имах някакъв опит, но се работеше трудничко. Особено с част от тогавашните съветници на опозицията, които сега са народни представители.

В този Общински съвет специфичното беше, че в началото бяхте само двама юристи, а накрая дори останахте само Вие. Това затрудняваше ли работата?

- Точно така. Тук е моментът да споменем колегата Евгений Мосинов. Той беше от опозицията, но като юрист беше качествен човек. Много често е бил коректив и да, липсват опитните юристи. Хубавото е, че в сегашните листи има колеги юристи. В нашата листа на ГЕРБ сме двама, но пък при нас всеки кандидат е експерт в своята област. Ние сме заложили на хора, които са се доказали в своята професия и които ще имат качествена експертиза в работата си.

Какво не успяхте да свършите в този Общински съвет и ще държите да получи своето развитие в следващия мандат?

- Има доста проекти и решения, които са приети, но не са осъществени. Веднага се сещам, че ни липсва един хубав стадион, но в момента се работи в това направление. Развиват се логистичните паркове. Има търсене, но няма земя. Едната база е в Равнец, а другата, по която се работи е в посока кв. Ветрен. Там има терени, които ще се обособят в нова зона. Това е много добро решение, което трябва да се осъществи.

Какво не искате новият Общински съвет да наследи като практика от стария?

- Винаги съм бил противник когато се отправят лични нападки и когато липсва експертният спор. Спорът трябва да бъде конструктивен и колегиален. Ето тук ми е било трудно като председател, защото се е налагало да се намесвам.

Често от опозицията обвиняваха Вашата партия и общинската администрация, че работят при комфорта на смазващо мнозинство. Това наистина ли е проблем и комфортът на мнозинството пречи ли на качествената работа?

- Може и да са прави. Но не аз, не Димитър Николов или колегите от ГЕРБ определяме мнозинството. Това определят гласоподавателите, така са решили гражданите на Бургас. Вярно е, че едно мнозинство може да бъде използвано и за не добри цели. Но когато то е градивно, когато нещата се правят с мисъл за града, тогава няма нищо лошо в голямото мнозинство на една партия. Важното е мнозинството да упражнява властта си законосъобразно и в полза на гражданите.

Често Общинският съвет беше критикуван, че голяма част от докладните се внасят от администрацията, а не от съветниците. Това означава ли, че не сте били достатъчно активни?

- Не, в никакъв случай. Съвсем нормално и логично е администрацията да внася предложенията, защото в нея са лостовете. То така е устроено и по Закона за местното самоуправление и местната администрацията. Ние приемаме бюджета и капиталовата програма, но администрацията ги изпълнява. Всъщност ние, съветниците, имаме много предложения когато се подготвя капиталовата програма на Общината, но това не се вижда от хората. А ние реално участваме и то много активно.

Аз лично съм привърженик да се правят повече срещи с хората и да решаваме проблемите им. Конкретният проблем на конкретния човек. В Бургас имаме много значими проекти, които обаче обхващат мнозинството, а повечето бургазлии се интересуват от това улицата им да е ремонтирана, да е чисто и да се извозва боклукът на време.

Това обаче не е ли работа на администрацията, а не на съветниците?

- Работа е на администрацията, но чрез докладни записки съветниците могат да решават и тези проблеми. Защото кметът и администрацията няма как да ремонтират една улица, ако нямат решение на Общинския съвет. Все пак в Общинския съвет се приемат решенията за развитието на Общината.

Коя е най-важната задача, с която трябва да започне работата на новия Общински съвет?

- Най-важно е да бъдат приети бюджетът за 2020 година и капиталовата програма. Администрацията и сега работи по тях, нищо че сме в предизборна кампания, защото има срокове по закон, които трябва да се спазят.

На всеки 4 години бюджетът на Общината се прави по време на избори. Това затруднява ли работата?

- Специално в Бургас не е трудно да се прави бюджет и по време на избори, защото тук има приемственост.

Какви ще са Вашите приоритети за работа, ако сте част от следващия Общински съвет?

- Аз съм комплексна личност, но моите приоритети са правото и безопасността на движение. Аз бях председател на правната комисия и на тръжната комисия. И до сега съм член на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на Общинските съвети. Често съм помагал на колегите когато едно предложение трябва да се облече в юридическа форма. В последните 4 години аз имам внесени 58 докладни, от които 7 са подзаконови нормативни актове. А да изготвиш такъв подзаконов акт изисква познания и усилия. Та, това са моите направления.

Какъв, според Вас, ще бъде новият Общински съвет? 25 са партиите, коалициите, а и независимите кандидати, които са се устремили към него.

- Възможно е да има повече политически субекти, но мисля че част от по-малките политически сили няма да имат представители. Мисля обаче, че ще има и нови представители в местния парламент.

Бихте ли станал отново председател на Общинския съвет?

- Да. Имам сили и най-важното, имам опита. Но това не зависи само от мен. Това е решение, което трябва да вземат колегите. Истината е, че аз си оставих адвокатската кантора, за да бъда постоянно в Общинския съвет. Загубих си част от клиентите си, така че съм дал от себе си.

Липсва ли ви адвокатската практика?

- 24 години съм бил адвокат. Мисля, че е полезно човек на 6-7 години да променя работата си, защото се уморява. Ако се върна в адвокатството, то ще е с нови сили.

Законът за конфликт на интереси постави пред избор много претенденти за съветници в цялата страна. Според вас правилни ли са тези ограничения, които не позволяват на един съветник да има бизнес отношения с администрацията на Общината, в която работи?

- Аз съм за. Това беше тема, която широко се дебатира и в Асоциацията на председателите на Общински съвети. Тогава повечето ми колеги там бяха против. Само аз и един колега подкрепихме промените. Защо съм за? Когато отиваш да работиш в полза на гражданите, ти трябва да оставиш всичко друго. Махаш фирмите, оставящ бизнеса ако искаш да си честен и почтен. Ако не можеш да се откажеш, то тогава участваш в бизнеса, но не и в местната политика. Просто две дини под една мишница – не.