Костадин Костадинов е на 40 години от Варна. Председател е на партия „Възраждане”, която се явява на Европейските избори под № 27. Кандидат за евродепутат. Доктор по етнография. Работи като юристконсулт. Женен, с две деца. Разбират ли българите какво е европейски парламент и с какво партията се различава от останалите? Интервю на Грамофона нюз с Костадин Костадинов седмица преди Евроизбори 2019?

 Г-н Костадинов, каква цел си поставихте от партията за предстоящите европейски избори?

-  Да изпратим наш представител в Европейския парламент. Искам да кажа, че този човек няма да съм аз, защото моята роля е да остана в България като председател на организацията. Нашите проблеми се решават най-вече тук, а не в Брюксел.

Разбират ли българите що е то европейски парламент?

-  Категорично не. В момента изборите за Европейски парламент представляват по-скоро един вот на доверие или съответно на недоверие към управляващите, защото ние продължаваме да гледаме на Европейския съюз като на нещо, което е извън нас и нашата компетенция. Забелязвате ли как говорят хората: „Те, европейците!”. А ние не сме ли европейци? И не просто сме, а ние сме първите европейци! Ние сме най-старата европейска държава! Ние сме най-старият европейски народ!

Фактът, че продължаваме да гледаме на Европа като на нещо чуждо и странично, е доста смешен. Така или иначе хората гледат по този начин на изборите  - единствено и само като възможност като отидат и да кажат дали харесват, или не харесват политиката на управляващите към настоящия момент.

С какво партия „Възраждане”се различава от останалите партии, които участват в Европейски избори 2019 г.?

-  С абсолютно всичко се различава. „Възраждане” е единствената организация, която дарява своята субсидия. „Възраждане” е единствената политическа организация, в която всички сме доброволци и нито един от нас не получава заплата, затова, което върши, включително и аз като председател на организацията.

„Възраждане” е организация, в която членуват основно млади хора, по-голямата част от тях без политически опит и без преди това да са имали някакви политически ангажименти.

Как нашето председателство в Европейския парламент може да допринесе за развитието на икономиката и повишаване доходите в България?

-  Никак и ви го казвам откровено! Някой, който ви каже обратно,просто ви лъже! Ние вече председателствахме половин година Европейския съюз и това по никакъв начин не ни се отрази, освен че правителството осъществи няколко корупционни схеми покрай ремонта на НДК, за което вече има обвиняеми.

Що се отнася до присъствието на български предствители в Европейския парламент, това има смисъл. Това е трибуна! До голяма степен Европейският парламент представлява един форум, на който се изказват идеи и съответно вече там се борят и противоборстват различни концепции – федералистка и съответно регионалистка тенденция, централистка и автономиска.

Ние като представители на организация, която най-вече държи на националния суверенитет, считаме, че трябва да поставим българския национален интерес над всичко, че българският национален интерес трябва да е този, който да бъде в центъра на всичко, което ние коментираме, че европейските интереси обслужват българските, а не българските да обслужват европейските, както се получава през последните 30 години.

Къде ще стои партия „Възраждане” в европейските избори?

-  Нека партията да вкара европейски представител в европейския парламент и след това ще коментираме този въпрос, но там, където са всички останали, които като нас смятат, че националният интерес на отделните държави трябва да бъде поставен над всичко, примерно там където е партията на Матео Салвини –„Лига”.

За какво ще е битката за Европа?

-  Битката ще бъде затова България да бъде една от най-влиятелните държави в Европейския съюз и затова да използваме европейските ресурси в наша полза. България има нужда от тази помощ и от европейската солидарност. В момента парадоксалното е, че нашата държава, която не е от най-богатите в Европа, дава повече пари на Европейския съюз като членски внос, отколкото получаваме насреща.

Смятаме, че това трябва да се промени и тук вината е по-скоро на българските управляващи, защото ние парите ги плащаме кеш в касата на Европейския съюз, образно казано. Тези обаче, които ги получаваме насреща, ги получаваме чрез проекти, а те трябва да се спечелят. Ако не се спечелят, парите просто не идват. Отделно от това, от спечелите проекти, винаги заради това, че те не изпълняват както трябва, има глоби.

В последствие една част от парите се връщат обратно и накрая като теглим чертата се оказва, че сме дали повече, отколкото сме взели. Новината в случая е, че целта на нашите управляващи, които са елементарни крадци, е единствено и само да откраднат от тези пари. Ако не могат да откраднат, те просто не кандидатстват.

Има ли смисъл влизането на България в евро зоната на този етап?

-  Категорично не и ние сме твърдо против! Миналата година провеждахме национален референдум, който събра 221 000 подписи против въвеждането на еврото. Ние считаме,че ако влезем в евро зоната, това ще унищожи окончателно българската независимост, ще има хиперинфлация и българската икономика ще бъде унищожена. Категорично еврото е вредно за България!

Според вас има ли недостатъци в политиката на държавата и работата на досегашните евродепутати в Брюксел?

-  Българската държава няма политика. България не е държава, а колония и тя не определя сама своята политика. За нашите европейски депутати, които са към настоящия момент, само мога да кажа, че са защитавали всякакви интереси, но не и българските в Европейския парламент. Категорично!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!