БСП свиква Национален съвет, който ще се проведе още утре. На него ще бъде предложено стартирането на процедура за избор на нов председател на БСП. Това съобщи току що Корнелия Нинова на първата си пресконференция след края на изборния ден.

Тя уточни, че не е председател в оставка, но до два месеца ще има готови правила и избори за нов шеф на социалистите. Нинова обяви, че също ще се яви на тях, наравно с останалите претенденти.

Общински и областни конференции по места също трябва да се проведат. На тях ще се направят анализи на резултатите от евровота и ще има процедури за избор на нови общински и областни председатели.

Това на практика означава, че Корнелия Нинова не само признава поражението, но и явно разбира, че отговорността е на ръководството на партията – на национално и местно ниво.

„Ние загубихме тези избори“, обяви Корнелия Нинова. Все пак тя отчете и положителните моменти за БСП в евровота. Партията е единствената, която получава повече мандати и повече абсолютни гласове, в сравнение с евроизборите от 2014 година.