Аз съм единственият кандидат за кмет, който не иска доверието и подкрепата на бургазлии, за да им каже как ще изхарчи парите им в следващите четири бюджета на общината. Кандидатирам се за да увелича парите на Бургас и на бургазлии

Констанитн Бачийски е кандидат за кмет на Бургас с номер 32 в бюлетината. Той  е един предприемач в IT сектора, експортно ориентиран и работещ с 63 страни по света. Въпреки възможностите, които се отварят пред него, избира да е в родния Бургас и да се посвети на развитието му.  Последните 8 години е общински съветник в местния парламент. През всички тези години, той дарява цялата си заплата за местното здравеопазване. Финансира с лични средства подобряването на здравеопазването в Бургас. Като общински съветник успя да спре повишаването на такса "смет" за гражданите; понижи с 40% такса „смет“ за бизнеса и по този начин спести на компаниите около 35 милиона лева за последните пет години.  Създаде Фонд за стимулиране на полети в региона. Усилията му бяха причина за привличането в Бургас на най-големите нискотарифни компании, които започнаха да извършват полети от и до летище Бургас. Успешно е инициирал над 20 каузи за града, изцяло на доброволни начала.

Вярва, че политиката е висша форма на благотворителност и че по примера на българските възрожденци, всеки трябва да даде своя дан за развитието на общността, от която е част. От 2014 работи по „Плана Бачийски“, чиято втора точка може да промени икономическото бъдеще не само на Бургас, но и на България.

Г-н Бачийски, не е ли безнадеждно да се изправите срещу кмет, който е превърнал Бургас във витрина на управлението на ГЕРБ?

- Все повече бургазлии разбират, че лъскавата фасада на града не носи ползи на Бургас. За тези 8 години, като общински съветник видях много нарушения на обществения интерес от страна на администрацията в лицето на Димитър Николов  и мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет. Някои от тях успях да спра, други да забавя. За съжаление и не малка част от тях минаха.

Списъкът е внушителен  – незаконна продажба на общинска болница, практическото фалиране на общински хлебозавод с 60-70-годишна история и запазена марка на пазара, обществени поръчки и концесии с явно предизвестен край, разхищение на обществени средства, ненужно събиране на по-големи от необходимите такси, некачествени ремонти на инфраструктура и ремонт на ремонтите.

Да, Бургас е витрина на управлението на ГЕРБ, но какво има на тази витрина? Морето и Морската градина са били в Бургас преди Димитър Николов и ГЕРБ,  ще бъдат и след тях. Същевременно след 12 години управление има квартали и съставни селища, където хората чакат да бъдат решени елементарни проблеми – нередовен и неудобен транспорт, разбити улици, на места все още липса на канализация непочистени гробища. Това не може да са проблеми на град витрина през XXI в.

Каквито и красиво оформени рекламни брошури да раздават по улиците, в тях не пише нищо за това, че младите и активни хора бягат, напускат Бургас, включително и симпатизанти на ГЕРБ.

След 12 г управление и над 2.5 млрд. лева изхарчени от досегашните управляващи, Бургас няма почти нито един решен проблем, който сега да не е обект отново на политически обещания.

Пак ще оправяме транспорта, пак се асфалтира предизборно, отново имаме квартални улици с огромни дупки, хората напускат  Бургас, голяма част от работните местна отново са сезонни, а обещанията за светлото бъдеще ни заливат от всички страни.

Ние в Бургас сме като в онзи разказ „Иде, ли“. Стоим и чакаме големите инвеститори и те все идват, ама ние все не ги дочакваме. И ако стоим само и чакаме, едва ли ще ги дочакаме някога. За да имаме шанс да привлечем инвеститори от световна величина, не трябва да чакаме, а да сме проактивни и да действаме и да предлагаме нещо уникално, например, като Свободната безмитна зона със собствено карго летище в Равнец, защото конкуренцията при привличане на такива компании е на световно ниво, конкурират се държави, конкурират се региони, конкурират се градове. Сами виждате как протичат преговорите за новия завод за Volkswagen.

12 години са напълно достатъчни да управляваш и ако за това време не си направил достатъчно, а се налага отново да обещаваш за да те преизберат и обещаваш неща, които си обещавал и преди това, е по-добре да се оттеглиш.

Никой не бяга от хубавото, нали. А бургазлии бягат в момента от управлението на ГЕРБ. Това е присъдата за трите мандата на ГЕРБ в Бургас.

Какво ви различава от останалите кандидати, за да изберат бургазлии вас, а не опонентите ви?

- Аз съм единственият кандидат за кмет, който не иска доверието и подкрепата на бургазлии, за да им каже как ще изхарчи парите им в следващите четири бюджета на общината. Аз се кандидатирам за да увелича парите на Бургас и на бургазлии. Искам доверието им, за да осъществя своя план за привличане на инвеститори и създаване на работни места. Планът „Бачийски“ за Свободна безмитна зона с карго летище в Равнец е реална възможност и икономически шанс за Бургас. Фондът за стимулиране на полети се доказа, че е работещ модел. Дори правителството го последва, като модел 5 години след обявяването му.

Наскоро община Бургас се похвали, че ще купува 65 електробуса. Чудесно, но можеха да поканят производителите на електробусите да ги произвеждат в Равнец и да дадат повече точки на тези фирми, които решат да направят база в Бургас. Поръчката за всички електробуси в страната по този проект е над половин милиард лева. При внос митото е 10%, тоест един вносител от трета страна би спестил мита в размер на около 50 милиона лева, достатъчен стимул да мисли за база на територията на града.

Тук можеха да се сглобяват електробусите за цялата страна и даже за целия ЕС и да се създадат нови работни места, но общината не послуша този мой съвет и пропусна тази уникална възможност. За това говоря, че е много важно човекът, който управлява администрацията, да е визионер и да има интелекта да развие Бургас до икономически център от световна величина, за да могат хората да остават в Бургас и даже да се върнат част от заминалите.

Аз съм единственият, които спира корупционни сделки или се изправя срещу тях, каквото и да ми струва това. Ако съм кмет, ще променя обществените поръчки или по-точно ще добавя изискване за провеждане на обществено обсъждане преди започването на всяка процедура, за да отпаднат дискриминационните условия…ще поискам пълна финансова ревизия и намеса на прокуратурата по няколко знакови „сделки“.

На централната улица в Бургас вече има празни магазини с надпис „Дава се под наем“…а на витрините на празните магазини са залепени ликовете на кандидати за кметове.

Те дори не усещат, какъв автогол си вкарват. Убили са малкия и среден бизнес, а някой от тях са готови да се дадат под наем.

Такова е посланието им, но те са фокусирани върху това как да харчат парите на бургазлии, а не как да ги увеличават. Бюджетът, това са парите на бургазлии и те внимателно трябва да обмислят на кого ще ги поверят.

Чувствате ли се подготвен за поста кмет на Община Бургас? Какъв управленски опит имате?

- Аз не съм зависим от общински или държавни поръчки.  Управлявам ИТ бизнес повече от 20 години,  той е експортно ориентиран и имам клиенти в 63 държави по света и незначителна част е насочена към българския пазар. 

През последните 8 години като общински съветник натрупах огромен опит и познание в дебрите на общинските дела и съм се доказал в работата си в Общинския съвет като човек, който разчита само на факти и на законите, какво би ми попречило да работя по същия начин и като кмет.

Успях като общински съветник да проведа преговори  със световни авиокомпании и затова те дойдоха в Бургас. 

Сега провеждам преговори с инвеститори от световна величина, но много повече възможности бих имал да преговарям като кмет. В бизнеса съм от над 20 години и имам значителен опит. В Общинския съвет имам осемгодишен опит. Едва ли някой повече от мен е навлязъл в дълбочина в материята на много от казусите, които съм решил или решавам, даже и бившия кмет Николов едва ли знае много от нещата, които са ми известни и които са необходими за да се защити публичния интерес по тези въпроси.

Познаването на общинските наредби и закони ми дава шанс да направя много повече от други колеги.  Дори често съм принуждавал администрацията да приеме моите предложения, защото правото, законът и справедливостта са в основата им. 

Имам самочувствието на подготвен, знаещ, можещ и компетентен човек. И най-важното неподкупен, което е в основата на доброто управление в полза на гражданите на Бургас.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!