Да се задържат младите българи в собствената им родина. Това е основното послание, което отправя „Коалиция за България“. И формацията знае как това да се случи, стана ясно на среща в Бургас, в която взеха участие петима от нейните кандидат-евродепутати – водача на листата проф. Боян Дуранкев, доц. д-р Георги Кючуков, д-р Камелия Стаматова, Антон Коджабашев и Георги Илчев.

„За какво се борим? За нашите деца и внуци. Защото те ни напускат, и то завинаги. Това са бегълци от собствената си родина. За мен е късно да се боря за моето бъдеще, затова битката ми е да се боря за тях – за да останат в България“ – сподели проф. Дуранкев.

Икономистът има рецепта как да се задържат младите хора у нас. Той предлага да се въведе данъчна ваканция за всички, които завършват висше образование – 4-5 години те да не плащат данъци на държавата. Освен това да се въведе минимална работна заплата за всички страни в ЕС, не по-малка от половината от средното възнаграждение в ЕС. Минималната заплата на българина да нараства с 10 % средногодишно – до 510 евро през 2025 г. Да се въведе данък имиграция за страните от ЕС до същата тази 2025 г., като получените средства да се разпределят за 13 заплата на трудещите се и пенсионерите в България.

Проф. Дуранкев предлага и начин как да се насърчи раждаемостта у нас. Това може да стане с Европейски фонд „Бебе“, като за първо дете от него се отпускат 5000 евро, за второ – 10 000, а за трето – 20 000 евро. Средствата да са насочени за страните с отрицателен естествен прираст и да се получават при отговорно родителство.

Думите на Дуранкев бяха подкрепени от д-р Камелия Стаматова, шеста в евролистата на „Коалиция за България“. Тя посочи, че нашите родители и деца са жертва на бедността. Тръгнеш ли из България, виждаш пустеещи села, едва свързващи двата края животновъди, чиито стада са били избити. Това може да се промени, ако в Европейския парламент попаднат хора, които да работят смело в евроинституциите. А в „Коалиция за България“ има такива кадри.

Третият в листата доц. д-р Георги Кючуков заяви, че сега България присъства, но не участва в ЕС. Защото няма познания за механизмите, по които се действа в Евросъюза. Затова в Европейския парламент трябва да попаднат хора, които могат, които знаят и които не се интересуват от собственото си материално благосъстояние.

Георги Илчев, 13-ият в евролистата на „Коалиция за България“, разказа за дискусия в Пловдив, на която е присъствал заедно с други кандидати за евродепутати. Там са им задали въпрос защо точно те смятат, че ще оправят България.

 

„Защото сме последователни и искрени, защото хората в Коалицията, когато заявят, че ще се борят за нещо, неизменно го следват през годините, без да се отмятат от думите си“ – е отговорил Илчев.

Той подкрепи думи на проф. Дуранкев, че мирът е благо, което трябва да се брани с всички средства в Европарламента.

Бургазлията Антон Коджабашев взе думата последен от петимата, но словата му бяха изключително силни. Трикратният световен шампион по вдигане на тежести разкри защо на снимката от предизборния плакат на Коалицията гледа лошо.

„Тренирал съм по 12 часа на ден. Дал съм си младините и здравето в името на България. Бях от щастливците 3 пъти да стана световен шампион и да подобря 28 световни рекорда. И изпитвах гордост, че съм българин. С годините обаче гордостта ми започна лека-полека да се стопява. И това става, гледайки всеки ден хора как ровят в кофите за боклук и мизерстват… Ние от Коалицията тръгваме с най-чисти помисли, за да вдигнем затъващата Майка България“ – каза Антон Коджабашев, с номер 12 в евролистата на „Коалиция за България“.

Накрая с леко шеговит тон той посочи как избирателите да запомнят номера в бюлетината, за който да гласуват на 26 май – по фланелките на най-великите играчи в световния футбол – Меси, Пеле и Марадона. И тримата са с номер 10.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.