Като успешен определи резултата на коалиция „Демократична България“ в община Бургас водачът на нейната листа Иво Баев. Двама души от ДБ влизат в Общинския съвет – Баев и третият в листата Димитър Найденов, който измества с преференции Даниела Божинова.

„При почти никаква активна кампания този резултат сигурно е успех, но можеше и да направим повече. Ако бяхме по-активни и имахме 300-400 хил. лв., можеше да вкараме и 10 души вероятно. Но и двама е добре като цяло“, каза адвокатът за Gramofona.com.

Баев коментира, че за тяхната листа са гласували избирателите, искащи промяна: „Които им е писнало да ядат претоплена супа и да не знаят какво става с парите на хората“.

Той допълни, че като представител на стар бургаски род (син е на легендарния художник Георги Баев) има много приятели и е разпознаваем сред местните жители, което също е оказало влияние за резултата, както и това, че в коалицията има три партии със свои привърженици.

На въпрос възможно ли е ДБ да влезе в коалиция с някоя от другите партии в новия Общински съвет, за да стане група, Иво Баев изрази дълбоко съмнение в това: „Абсолютно не виждам с кого можем да се съберем. От безпринципни коалиции няма полза “ – заяви той, като все пак остави вратичка за евентуално решение на национално ниво.

Адвокатът каза, че с Найденов ще бъдат опозиция в местния парламент, което не означава непременно, че няма да подкрепят някои решения на управляващите: „Което е добре за Бургас, ще го подкрепяме. Което е мътно и неясно или е харчене на пари ей така за този дето духа – няма да го подкрепяме“ – категоричен е Иво Баев.