Бургас има двама представители в листата за Европейските избори на ГЕРБ. Това са Ивелина Василева, председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите, и Жечо Станков - зам.-министър на енергетиката. Василева е наредена на 9-о място, а Станков заема предпоследното 16-о място.

Мястото на Ивелина Василева е неприятна изненада за повечето бургаски симпатизанти на ГЕРБ, които очакваха да я видят в първата половина на листата. Според изчисленията обаче, ако цялата структура в областта се обедини, то Василева може да намери място в европарламента. 7 % е прагът на преференцията, който размества кандидатските листи. Това означава, че Ивелина Василева трябва да бъде припозната от 100 000 гласоподаватели. „Цифрата не е никак голяма. Ако всички се обединим, ще има представител на Бургас в Брюксел“, категорични са членове на ГЕРБ.

Всички имена в листата обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Логично, първите места са за настоящи евродепутати на партията, като водач е Мария Габриел. От коалициоия партньор за евровота СДС на най-предно място е Александър Йорданов. Ето пълния списък по ред на номерата:

1. Мария Габриел

2. Андрей Ковачев

3. Андрей Новаков

4. Ева Майдел

5. Асим Адемов

6. Александър Йорданов от СДС

7. Лиляна Павлова

8. Емил Радев, евродепутат

9. Ивелина Василева, председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите в Бургас

10. Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян

11. Иво Ралчовски, общински съветник във Враца

12. Младен Шишков

13. Николай Диков от Стара Загора

14. Камен Костов, зам.-областен управител на Сливен

15. Йоана Йончева-Фильова

16. Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката

17. Илия Лазаров, главен секретар на СДС