ДПС затвърди успешно позициите си от преди няколко години в Руен. 11 360 души от общината излязоха до урните на 26 май и гласуваха за партията на Мустафа Карадайъ.

В изборния ден от цялата Бургаска област активността на жителите на общината беше една от най-високите, потвърдиха и данните на Районната избирателна комисия. Проверка на Грамофона нюз показа, че за ГЕРБ са гласували 551 души, а за БСП едва 398.

На последните парламентарни избори преди две години, в Руенска община за ДПС излязоха да гласуват малко под 8 000 души. Разликата от тогавашните избори до европейските са доста показателни, коментираха пред екипа ни членове от Движението за права и свободи.

Изненада за мнозина бе резултатът на партията в съседната на Руен община  - Айтос. Миналата неделя за ДПС са гласували 2 868 души, а за ГЕРБ – 2 806. Разликата в гласовете между двете партии е едва 62, но резултатите от РИК показват, че ДПС става първа политическа сила и в Айтос.

През 2017 година, когато бяха парламентарните избори, айтозлии дадоха около 2 500 гласа за ДПС. Сега тя е първа политическа сила в три общини от Бургаска област – Руен, Айтос  и Сунгурларе. В последната община гласовете на сегашните избори  са с близо сто по-малко от изборите през 2017 г.