ДПС е първа политическа сила след окончателните резултати от европейските избори в Айтос. Репортерска справка на Грамофона нюз в Районната избирателна комисия показа, че партията на Мустафа Карадайъ води пред ГЕРБ с 15 гласа за цялата Община. Общият брой на гласовете за ДПС е 3010, като за ГЕРБ са гласували 2995. Вотът за „БСП за България” в цялата община е 1 278 гласа.

Обработените данни показват, че в някои от секциите в Айтос броят на гласувалите за ДПС е почти равен с този на ГЕРБ или има разлика от няколко гласа. В други секции, ако за БСП са гласували по-малко хора, то броят на гласовете за ДПС е в пъти повече от тези за столетницата.

От официално изнесените резултати се вижда голяма активност в населените места от  Айтос. Например от всички села в Общината, в Пещерско са гласували най-много за ГЕРБ-259 души. В Пирне за партията на Бойко Борисов гласове са дали 184 души, в Черноград 155, а в двете секции на село Тополица-201 гласа.

ДПС е с най-висок резултат в село Малка поляна. Там 194 души са пуснали гласа си за партията, която е трета по резултат на евровота. ДПС води и в селата Карагеоргиево, Мъглен, Поляново и Чукарка.

Прави впечатление и гласуването в циганската махала на Айтос. Изнесените в РИК резултати са от пет секции. Общият брой на гласувалите в тях за ГЕРБ е 147, а за ДПС 234. Резултатът е учудващ, защото в махалите жителите са основно с турско самосъзнание и гласуват за ДПС, а другите партии почти нямат присъствие на предишни избори.

По публикацията работи екип на Грамофона нюз!