Изпитание за новоизбрания кмет на бургаското село Изворище. Халил Шабан ще има три дни, за да отговори на Общинската избирателна комисия в Бурас, защо не е уведомил в законовия срок, че има фирма и не е прекратил учатието си в нея.

По закон кметовете на кметства имат един месец след избора си, в който да направят това. Халил Шабан обаче е започнал процедурата по-късно и това не е убягнало от вниманието на Комисията по установяване на конфликт на интереси.

Вчера се е провело заседанието на Общинската избирателна комисия, която трябва да вземе решение до края на седмицата дали ще отстрани Шабан от длъжност, или ще отхвърли искането на КПКОНПИ. Юристи коментираха пред Gramofona.com, че нарушение има, макар и то да е напълно формално.

Фирмата на кмета не е била действаща и той е подал всички необходими декларации. Въпреки това е бил длъжен да спази едномесечния срок. Фирмата на Шабан вече е заличена от Търговския регистър, но пък буквата на закона е категорична, че ако срокът за уведомление и излизане не е спазен, то кметът трябва да бъде отстранен. Казусът с Халил Шабан не е изключение. Кметът на Ботевград ще трябва да се раздели с поста си, подобни искания има и за други кметове на кметсва.

Халил Шабан спечели убедително местните избори в Изворище още на първия тур. 

От декември 2019 год. има нови разпоредби, които забраняват на общинските съветници да участват във фирми с общинско участие. Те също имаха срок от 1 месец, за да излязат от тях. Проверките на КПКОНПИ в Бургас тепърва предстоят.

 

Снимка: Флагман.БГ