Коалиция „Демократична България“ се регистрира за местния вот в Бургас. Документи в Общинската избирателна комисия внесоха адвокат Иво Баев от ДСБ, Даниела Божинова от Зелените и Владимир Дуков от „Да, България!“.

„Нашите амбиции са за кмет и 51 общински съветници“, заяви с усмивка Иво Баев. И добави, че на 27 октомври хората ще кажат реално кой да е кмет и кои – общинските съветници. „Има хора с болни амбиции, ние не сме от тях. Ние сме реалисти и стъпваме здраво на земята“ – категоричен е той.

Листата и кандидатът за кмет на „Демократична България“ ще бъдат официално обявени през идната седмица. На въпрос дали Иво Баев няма да е кандидатът за кмет на коалицията, той отвърна, че има и други интересни имена като предложения и тепърва ще решат кой да бъде. Но със сигурност ще издигнат свой кандидат-кмет, а няма да подкрепят такъв на друга политическа сила. Баев каза, че очакват към тях да се присъединят и хора от групата на напусналия ДБГ Найден Зеленогорски.  

„Започва учебната година. Мисля, че симпатизантите, членовете, съмишлениците на „Демократична България“ са готови да минат в следващия клас. Защото иначе има опасност да бъдат наречени оставачи. И ще призовем гражданите на Бургас да гласуват за нас, ако не искат да бъдат оставачи, защото много време се задържахме в класа, в който сме досега“ – аргументира метафорично изборните амбиции на коалицията Иво Баев.

„Демократична България“ ще прави положителна предизборна кампания. Тя залага на прозрачност, на нов стил в политиката, на по-голяма грижа за хората и на по-простички неща, без да грандиозни проекти в стил как Бургас ще стане като Дубай. За коалицията е важно улиците да са чисти, да има ред и законност, транспортът да е наред, т.е. обикновеният гражданин да се чувства добре.

Основна цел за Владимир Дуков е да се дадат повече възможности пред малкия бизнес, който по димите му е задушен отвсякъде. Като пример той даде това, че в момента има нулева прозрачност при обществените поръчки.

За „зелената“ Даниела Божилова екологията в Бургас е само фасада, макар че на пръв поглед се правят много неща. Това че ще направиш една мрежеста риба в Морската градина, в която да се събират капачки, е само показност, но видимо система не работи, смята тя. „Стига с тези „видими резултати“, ние искаме да аправим нещо за невидимите граждани, които не се взимат в предвид в общинските политики“, заяви Божинова.  

Извън Бургас за другите населени маста в областта от коалицията имат кандидат за кмет и в Созопол - това е Весела Райкова-Грекова. Тя е председател на женския клуб на ДСБ в Бургас.