„Моят девиз в местните избори е „Добри дела за София“. Това заяви актьорът Тончо Токмакчиев, който си подаде днес документите за регистрация като кандидат за кмет на Столична община от „Партия на зелените“, съобщиха от там. Бургазлията ще бъде още и водач на листата за общински съветници.

„Влизайки в общината като кмет или общински съветник, ще заложа на добрите нрави и на взаимното уважение сред съветниците. Решенията трябва да се взимат не за партийни  интереси, а заради интересите на гражданите на София. Целта ми е да бъда очите и ушите на гражданите в общината“, заяви Тончо Токмакчиев след подаването на документите в Общинската избирателна комисия.

Като граждански кандидат на единствената зелена партия, участваща в местните избори, Токмакчиев има няколко приоритета:

1. В рамките на четиригодишния мандат София да стане един от първите световни градове без пластмаса. Да се спре използването на пластмаса и найлонови торбички в столицата;

2. София не е само центъра. По-голямата част от почти 5-те милиарда лева от бъдещите бюджети на града трябва да се насочат към кварталите, защото в последните години, с малки изключения, са пренебрегнати.

3. Първото предложение в бъдещия общински съвет ще бъде незабавно да бъдат възстановени по райони предприятията "Битово и комунално строителство" /БКС/, чиято ликвидация беше огромна грешка. Лошият вид на столичните квартали и бавната реакция по поддръжка на инфраструктурата се дължи на централизацията на тези дейности в Столична община и тежките и мудни процедури. Дори и за такива дребни работи, като кърпежите на дупки по улиците. Така и отговорността ще се носи от районните кметове и няма да са верни оправданията, че всичко зависи от голямата община.

4. Приоритет ще бъде възстановяването на Витоша, която е символ на София и е недопустимо и срамно да бъде в този окаян вид  от десетилетия.

5. Като баща, дядо и любител на домашните животни ще настоява в столичните градинки и паркове да има стриктно разделение между площадките, където играят деца и местата за разходки на домашните любимци;

Тончо е син на известния бургаски художник Ненко Токмакчиев.