Интересът към машинното гласуване в Бургас е изключително голям, отчитат от Районната избирателна комисия. „Във всички секции, в които има машини се забелязва, че хората предпочитат този начин за гласуване, вместо традиционния“, коментира секретарят на РИК Георги Михов.

Репортерска проверка на Gramofona.com установи, че бургазлии наистина са любопитни към новия начин за гласуване и дори питат има ли в тяхната секция такава машина. Интерес проявяват и възрастните хора, за които бюлетината била по-разбираме и удобна в електронен вариант върху екрана на машината.

„Още повече, че ако сбъркам, мога да си поправя грешката преди да натисна копченцето“, обясни възрастна бургазлийка в ОУ „Любен Каравелов“. До момента в Бургас и областта сигнали за проблеми с машинното гласуване на са постъпвали.

Имало е сигнал за една секция, в която машината била така поставена, че членовете на комисията можели да виждат какъв е изборът на гласоподавателя. Това обаче вече е коригирано.

„Всички машини трябва да се поставят така, че хората да гласуват като се запази напълно тайната на вота“, обясниха още от РИК.

Към 12 часа избирателната активност в областта е 15,9%, а в град Бургас е 13,79%.