Отляво надясно: Стоян Царев, Константин Бачийски, Ончо Бахчеджиян, Николай Богов

„Бургас няма нужда от показни проекти, в които се набляга през последните десет години. Бургас има нужда от проекти, които въпреки, че не са видни, дават трайна промяна в икономиката, и то не за години, а за десетилетия напред”.

Това обяви пред журналисти общинският съветник от Средна европейска класа Константин Бачийски. Преди дни той бе номиниран от партията за кандидат-кмет на община Бургас и днес представи поредните претенденти за новия общински съвет в града.

Това са бизнесмените Ончо Бахчеджиян, Николай Богов и Стоян Царев.

Бахчеджиян е родом от бургаското село Маринка. Развива собствен бизнес и има редици граждански инициативи. Една от тях е да помага активно на църквата в Маринка, а друга е свързана с помощта му към деца в неравностойно положение. Бахчеджиян ги подкрепял не само по време на абитуриенстките им балове, но и за по нататъшната им реализация в живота, поясни Бачийски.

„Основните ми приоритети ще са да защитавам интересите на бургазлии и на хората от село Маринка. Познава отлично местните и знам за всички проблеми в селото. Други задачи, които си поставям занапраед са по-добрата комуникация между община, учебни заведения и бизнес, за подбор на кадри и стипендиантска работа, стимулиране на малкиия и среден бизнес, когато фирмите са изрядни”, обясни кандидатът за общински съветник.

Вторият човек от листата на СЕК за бъдещия местен парламент е строителният предприемач Николай Богов, познаващ в детайли проблемите на строителния бранш.Той е семеен, с три деца, живее и работи в Бургас.

„През близките 15 години сме построили много жилища, офиси и магазини, с което съм допринесъл доста за бизнеса в Бургас. Винаги съм стоял на дистанция от политическите среди, но това, което ме впечатли в Константин Бачийски, е че решава много важни проблеми за града със замах. Той мисли по различно и защитава малкия и среден бизнес”, каза Богов.

По думите му строителният сектор не само в страна, но и в Бургас е доста важен. Един от основните проблеми в града според кандидата за общински съветник са административните срокове за издаване на разрешение, удостверение или всичко свързано с осъществяването на даден проект, за които той ще иска да бъдат съкратени.

„Искам да работя и върху това да подобрим връзката между община и кметства по райони. Ще настоявам още за по-добро административно обслужване и искам да подчертая, че всички обществени поръчки трябва да бъдат достъпни и прозрачни за всеки, който иска да даде нещо от себе си за този град”, подчерта Богов.

Следващият кандидат в листата на СЕК е човек, който е в партията от самото й създаване. Стоян Царев е местен производител, дълги години е работил и в сферата на туризма. Той смята, че е много належащо в Бургас да се подобри комуникацията между общината и дребния и среден бизнес.

„В момента Общината се интересува само да събира данъци , такси и да контролира дребния и среден бизнес. Според мен моделът трябва да се обърне и трябва не бизнесът да търси Общината, а Общината да търси бизнеса. И това може да стане, когато община Бургас представя бизнеса на много международни форуми, изложения, външно търговски конференции.

По този начин тя пряко ще съдейства за подкрепата му в чужбина. Една държава е добре, когато има добър брутен вътрешен продукт, а той се повишава, когато се взимат пари от чужбина и те се докарат да се изхарчат в страната ни”, коментира Царев.

Според него Бургас е страхотен град, но икономиката му клони към нулата. Листата с кандидат-общински съветници от СЕК е съставена от юристи, бизнесмени, лекари. Пълният й съства ще стане ясен в следващите дни.

Според зам.-председателя на партията Бачийски основната задача на кандидатите му е икономиката в Бургас да се развие.

„По този начин нашите деца и близки ще остават в Бургас, за да работят тук, а не да бягат извън града или чужбина. Искаме процесът на изтичане на млади хора да спре, а защо не и да върнем младите, които са в чужбина. Нашата листа не е съставена от външни специалисти, дошли да ни консултират, а по-скоро от хора, специалисти в съответни области”, обобщи Константин Бачийски.