Бенчо Бенчев е на 67 години, бизнесмен. Известен е с прозвището „зърнен бос“, защото от много години е в сферата на зърнопроизводството. Паралелно се занимава и със строителство. Влиза през 2003 г.в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, като към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на „Заедно за Бургас”.

На предстоящите местни избори Бенчев отново се кандидатира за място в новия местен парламент на Бургас. Той е водач на листата на Коалиция „Ние, гражданите”. Интервю на Грамофона нюз с Бенчо Бенчев.

Г-н Бенчев, каква кампания успяхте да направите пред избирателите на Бургас?

-  От Коалиция „Ние, гражданите” проведохме нормална, позитивна и коректна предизборна кампания, без нападки към останалите колеги. Сериозно предизборно състезание, каквото аз очаквах да има между партиите и коалициите в Бургас така и не се състоя.

Защо според вас в Бургас липсваха политическата надпревара и дебатите между отделните претенденти за кметския стол?

-  Според мен на хората им омръзна от много кампании, много избори и слаби резултати накрая.

Как ви повлия казусът с кандидата ви за кмет Теодор Шейков, който бе заличен от изборите заради адресната си регистрация?

-  Естествено, че негативно. За мен все още е необяснимо, защо се получи това заличаване. Както има много неуредени неща в държавата, явно и този казус беше решен по несправедлив начин.

Проведохте много срещи с жителите на Бургас и по-малките населени места. От какво най-много се оплакват бургазлии?

-  Оплакванията на хората са различни, но основното е, че животът е труден и че хората нямат достатъчно средства за задоволяване на елементарните нужди. Някои от хората, за които  работя от много време-пенсионерите казаха, че дори нямат пари за лекарства.

След разговори с местните по малките населени места стана ясно, че бюджетът на общината не се разпределя правилно. Хората се оплакват, че благоустрояването е много изостанало, на някои места липсва канализация, а водоснабдяването не е в ред.

Наистина Бургас стана много красив град, но само в центъра. В кварталите на града все още има какво да се желае. Ние ще се борим бюджетът на общината да се разпределя справедливо, защото всички в община Бургас са равни.

Кое ще бъде първото нещо, по което ще работите, когато станете общински съветник?

-  Аз отдавна се боря със социалното положение на пенсионерите. Първото мое искане, което ще внеса, ако вляза в Общинския съвет, ще е безплатен транспорт за тези, които са навършили 75 години и по два безплатни прегледа годишно в общинските диагностично-консултативни центрове. Запознах се и с друг важен проблем на хората от третата възраст.

Вчера бях в поредния пенсионерски клуб и там поставиха въпроса, че нямат връзка до Гробищния парк. Интегрираният градски транспорт, за който дадохме толкова много пари, има още проблеми с извозването на гражданите.

Хората искат да се осигури транспорт от последната спирка, Термнинала в комплекс „Изгрев” до гробищата. Този проблем също трябва да се реши, защото гробищата се посещават най-много от възрастните хора.

Какъв очаквате да е новият Общински съвет на Бургас?

-  Аз съм четири мандата общински съветник, още от времето на кмета Йоан Костадинов и мисля, че следващият местен парламент, ще е най-шареният. Мисля, че той трябва да бъде точно такъв и това ще е за доброто на Бургас.

Досега в изминалия местен парламент се взимаха решенията само на управляващата партия , която беше мнозинство. Нашите решения,колкото и добри да са били, се отхвърляха, а после се предлагаха от тях. Мисля, че в новия Общински съвет това няма да се получи.

Смятам и че всички предложения, които са добри за Бургас и хората, трябва да се приемат, без значение кой точно ги предлага. Когато влязат повече съветници от различни партии и коалиции, ще има повече идеи, повече мнения и това ще е за доброто за града.

Казахте, че Бургас е красив град, но има много проблеми за разрешаване. Имат ли нужда градът и по-малките населени места от сериозна промяна?

-  Бургас трябва да бъде красив навсякъде, а не само в центъра. Промяна трябва да има. Чрез нашето предложение за изграждането на леко метро в града, Бургас ще стане известен не само в региона и страната, но е време градът да има международен имидж, защото го заслужава.

Стига да има воля в новия Общински съвет, смятам, че нашите идеи на коалиция „Ние, гражданите” ще се изпълнят. Една от тях е намаляване на обхвата на синята зона, изграждане на втори етаж на паркинга до Трета поликлиника, както и проектиране на на паркинги във всички комплкси на града.

Наше е предложението за строеж на общински стадион в комплекс „Меден рудник”, изграждане на статуя на „Св. Николай Чудотворец”, който е символът на Бургас, организиране на неделен пазар, на който местни производители да предлагат своята продукция.

Г-н Бенчев, защо хората трябва да гласуват за Коалиция „Ние, гражданите”?

-  Защото ние сме от гражданите. Нашата Коалиция не изпълнява депеши от София, ние нямаме началници, нашите началници са гражданите и избирателите на Бургас. Ние сме част от тях!

На предстоящите местни избори коалиция „Ние, гражданите“ е с № 68 в бюлетината.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!