Антон Коджабашев е една от най-големите спортни легенди на България - трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести. Световен рекордьор. На два пъти е бил президент на Българската федерация по вдигане на тежести. През периода 2004-2008 г. е и вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести. Коджабашев влиза и в политиката, избран е за областен председател в Бургас на партия АБВ. В момента е кандидат за евродепутат от листата на „Коалиция за България“. 

Г-н Коджабашев, как нашето представителство в Европарламента може да допринесе за развитието на икономиката и повишаването на доходите в България?

България се намира в един доста тежък икономически период. Българите са изпаднали в сериозна беда и ако продължава да се върви по този път, не се вижда никаква светлина в тунела. Неслучайно водачът на нашата листа – изключителният икономист проф. Боян Дуранкев, който е преподавател в редица университети, включително и в американски, съвсем наскоро поясни, че с този темп след 40 години по икономически показатели ще бъдем на нивото на Европа от 2014 г. Тоест ние се движим с над половин век след Европа. И за да се намали това изоставане, Дуранкев твърди, че трябва да се изпреварят събитията и Брюксел да започне да обръща повече внимание на Източна Европа. Необходимо е да се направи един точен анализ, за да се прецени какви допълнителни инвестиции са необходими, за да може тази дистанция да бъде постепенно скъсявана и в едни много по-разумни срокове да бъде преодоляна.

Прокрадва се една идея, лансирана от някои политици, да се въведе безусловен базов доход за всички европейски граждани. Какво е вашето мнение по въпроса?

Това е много добра идея, но е доста сериозно клише. В Европа да бъдем всички равни с минимални доходи е нещо добро, тъй като ние, българите, сме с многократно по-ниски доходи от тези в нормалната Европа. Но ние не трябва да гоним минималните неща, а трябва да разсъждаваме за нещо по-голямо, по-сериозно. Но с това управление и с тази опозиция, която имаме, виждам, че това е непостижимо, ще остане само на думи и българският народ ще бъде отново излъган и тези, които ще отидат в Европарламента, пак няма да свършат никаква работа.    

Какви са ползите ни от членството в Евросъюза?

Ако трябва да бъда откровен – те не са много сериозни. Все си мисля, че биха могли да бъдат много по-добри, ако всичко това, което се връща в България като европроекти, не се усвояваше по този нецивилизован начин, тоест да не се краде. Виждаме за какво става дума – асфалт и магистрали, направени по най-некачествения начин, след година-две започват кърпежи на дупки. Това и децата го знаят – дъщеря ми, която не е чак толкова голяма, казва: „Тате, тази магистрала нали я правиха преди 5 години, защо започнахме да я кърпим“.

Какво да говоря пък за фонд „Земеделие“. Там нещата са трагикомични. Но трагични и комични са за нас, които не се занимаваме със земеделие, но за тези, които си изкарват хляба с това, е много тежко. Например биоземеделието, което е абсолютно възможно в България, защото земята ни все още не е отровена, би могло да се развива. Само че влизат едни пари за биоземеделие, а производителите не получават почти нищо. Да не говоря за къщите за гости – там, за да получиш възможност да развиваш културен и селски туризъм, трябва да си от точната партия и да си приближен до точния човек.

Еврофондовете са нещо много добро, но съвсем скоро те ще бъдат намалени драстично. Тогава ще видим, че с нашия бюджет България ще се окаже в един изключителен колапс, дори в невъзможност да функционира – няма да има пари за пенсии, за учители, за заплати, за лекари. Не искам да бъда най-черният пророк, но това е бъдещето на България, ако не вземат спешни мерки. Тези евроизбори дават точно този шанс – България да се избави от ноктите на организираната мафия.

Като споменахте за земеделие – как ще коментирате оставката на министър Порожанов и скандалите с къщите за гости?

Само чувайки името на Порожанов, ме наляга една много голяма тъга. Него го свързвам с четирите хиляди избити животни в Странджа, с многото разплакани животновъди, на което им бе отнето самочувствието, поминъкът, насъщният хляб. И този човек с една ехидна усмивчица и едни тънки очилца замина някъде за София и никой не му поиска сметка за извършеното тогава. Но както мъдрият български народ е казал „Винаги има Видовден“. И той вече е дошъл.

Порожанов е изключително нахален човек, който, видяхме, в продължение на години не си е подавал и адекватни данъчни декларации – тоест крал и крил едновременно. Той е олицетворение на управлението на ГЕРБ. Порожанов е знаменосецът на ГЕРБ с най-страшна сила – нямало е нито една къща за гости, която да не е минала през него. И всички, които са успели да вземат евросредства за построяването на такива къщи, никой не развива такъв туризъм, с каквото предназначение е взел парите, а си прави един палат, в който с неговото семейство си живее спокойно. А българският народ продължава да страда, да се мъчи и отстрани да гледа като братчетата на Гаврош как едни изключително лакоми хора са се наяли, са се нагушили със скъпите возила, със сериозните къщи, бизнеси и т.н. Но няма нещо, към което да има толкова негативно събрана енергия у хората и това нещо да продължава да цъфти и да съществува и рано или късно ще дойде и за тях Видовият ден. 

Има ли недостатъци и какви в работата на досегашните български евродепутати в Брюксел?

Ако става въпрос за работата на евродепутатите – аз не виждам досега какво те са работили. Когато беше най-сериозният проблем за българските международни превозвачи – за приемането на мобилния пакет на Макрон, нашите евродепутати половината не отидоха на работа. Така че аз не знам какво работят и какво изобщо са свършили. Изключвам един Джамбазки, който постоянно подскача и се държи агресивно, едва ли не казва „Елате да ви набия, ако не гласувате за мен“. Досегашните български евродепутати са точно хора, които работят против интересите на страната си. Заявявам го категорично. Те се представят като хора от ГЕРБ, БСП, ДПС… Би трябвало да не е така. Аз съм спортист и там имаме „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, но когато отида на един световен форум като олимпиада например, казвам „Аз съм българин, идвам да защитавам интересите на България“. Така трябва да бъде и в Европарламента – не на ГЕРБ, не на Цветан Цветанов, не на който и да било друг – идвам да защитавам интересите на България.

Къде стои „Коалиция за България“ в европейските избори? С какво тя се различава от другите партии?

Това е една съвсем млада коалиция, създадена непосредствено преди започването на кампанията. Независимо че много хора крещяха, че ние едва ли не сме откраднали името. „Коалиция за България“ е създадена преди много години и неин идеолог е президентът Георги Първанов. В нея са участвали и Румен Петков, и седемте партии, които в момента съставляват тази коалиция с изключение на АБВ, която е партия на 3 години и половина. Тогава в тази коалиция бяха и БСП. Пред началото на изборите ние протегнахме ръка към БСП и ги помолихме да направим едно центристко-ляво обединение, което да размаже ГЕРБ на евровота. Обединението не се случи и за мен в основата за това е двуполюсният модел ГЕРБ-БСП, които се допълват взаимно и не мога да разбера кои са опозиция, кои – управляващи. Ако оставим този двуполюсен модел да продължава да ни управлява, до нищо добро няма да ни доведе.

Какво управление според нагласите на хората ще се сформира в новия Европарламент?

Според мен вече ще е леко център-ляво. Далеч съм от мечтите на много хора от ЕНП, които мислят, че Европейската народна партия по този начин би могла да управлява Европа. Много от лидерите в Европа, това е лично мое мнение, които управляваха в Брюксел, най-вероятно ще отпаднат този път от кораба. На тяхно място ще дойдат нови хора, които да разсъждават по различен начин. Виждаме в Унгария какво става – Орбан по съвсем друг начин възприема Европейския съюз и неговите дадености. Доста от държавите – членки на ЕС, започнаха да се замислят дали това е Европейският съюз, който е необходим.

Сега се сещам за нещо, което например българските евродепутати ревниво трябва да искат – това е опазването на европейската граница. На наша територия имаме Черно море като такава, турската и гръцката граница. Там трябва не да плащаме на Ердоган милиарди долари и да обогатяваме лично него и неговите приближени, а е нужно Европа да вземе решение да изпрати свои контингенти, свои силни части като Фронтекс, за да се подсили нашата Гранична полиция, за да може да се опазим от мигрантската вълна. Трябва широко да си отворим очите и да направим така, че Европа сама да се защитава, а не да чакаме на хора от държави извън ЕС като Турция. 

Да приемем, че вие вече сте влезли в Европарламента, какви приоритети ще имате при работата си в Брюксел?

Приоритетите са страшно много. Но понеже аз съм човек от спорта, бих искал нещата от тази сфера в България и Европа да се променят. Най-важното обаче според мен е да има равнопоставеност между всички народи в Европа, за да живеем по един съвсем друг начин. Едно от нещата за това е да има минимален доход за всички европейски граждани – например от порядъка на 930 евро работна заплата. Не говоря за подарък, а за изработен надник.

Има ли смисъл влизането на България в евро зоната на този етап?

Доста специалисти казват „не“. Защото, като влезем там, ще стане това, че много мигранти, които се влезли в Европа през България, ще се завърнат тук. Тоест България ще се превърне в мигрантска държава – с много чужденци, без българи. Между другото, в момента точно това се прави. Знаем, че в Болярово, Елхово, Средец вече започнаха да изграждат бежански лагери – тоест подготвят ни, неслучайно избиха животните на хората, да приемем едни мигрантски вълни. И това ще се случи, ако влезем в Шенген.

Разбира се, влезем ли в Шенген, ще може много по-лесно да се търгува, отколкото сега.

Разбират ли българите що е то Европейски парламент?

Не, разбира се, че не разбират. Българинът в момента има други грижи. Основната е да се изхрани. Тия първичните инстинкти, заложени във всеки един човек, откак се е родил – инстинкт за самосъхранение, да оцелее по някакъв начин, тъй като ширещата се престъпност е навсякъде по улиците.

Циганската престъпност е нещо ужасно в селата и в по-малките градчета. Един нормален човек, който живее извън големите градове, много трудно би могъл да си опази имуществото, много трудно би могъл да се изхрани, тъй като ще му откраднат насетите домати или пък агнето, което се е родило в кошарата. Българинът от това е обременен в момента и не го е еня за Европейския парламент, въпреки че това е основното място, от което могат да дойдат благините за България, стига да не са управляващи тези, които в момента ни управляват.

Няколко месеца след европейските идват местните избори. В този формат ли ще се яви „Коалиция за България“ и на тях?

Твърдо да. Има подписано споразумение между всички, които съставляват коалицията, че ще бъдем в продължение на няколко години заедно. На местните избори ще бъдем пак „Коалиция за България“ в същия формат и сме с много високи цели, особено за Бургас. Имаме амбицията в почти всички общини от областта да имаме общински съветници, на места ще имаме и кандидати за кметове, които ще подкрепим по най-мощния начин, за да могат да бъдат избрани. Специално за Бургас ще имаме 5-6 общински съветници, които ще бъдат фактор и ще се съобразяват всички управляващи с тях. Все още търсим подходящ човек за кандидат за кмет. Ако намерим личност, която ще може да консолидира около себе си маса от хора, с удоволствие бихме го издигнали и подкрепили за кмет на Бургас.

Антон Коджабашев е кандидат за евродепутат от ПП „Коалиция за България”, която се явява на Европейските избори под № 10 и с преференция № 112 в листата на кандидатите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!