Изключително пъстър ще е новият Общински съвет на Бургас. 10 са политическите сили, които ще имат свои представители в местния парламент. Само три от тях обаче ще могат да имат самостоятелна група.

Това са ГЕРБ, които получават 24 мандата, БСП са втори със 7 съветници и партия „Средна европейска класа“, която ще има петима представители в Общинския съвет.

1460 са гласовете, които бяха необходими на политическите сили, за да излъчат свои съветници в Бургас. Освен първите три, този праг прескочиха „Движение България на гражданите“, „Възраждане“, ДПС, СДС, „Ние, Гражданите“, НФСБ и „Демократично обединение“.

За да стане ясно коя партия колко мандата получава, трябва да се съберат гласовете за всички, прескочили прага от 1460 и получената цифра да се раздели на 51, колкото са общинските съветници в Бургас.

Така реалната квота за един мандат става 1127 гласа. Така става ясно, че  ДБГ е с четирима съветници, ДПС ще има един представител, а останалите по двама.

Възможни са промени, тъй като Общинската избирателна комисия разпореди повторно преброяване на бюлетините в 6 от секциите в Бургас.