Южна Калифорния, районът на Хавайските острови и филипинският остров Минданао бяха разлюлени от земетресения, съобщиха световните агенции.

Земетръс с магнитуд от 4,6 разтърси вчера следобед крайбрежието на Южна Калифорния близо до Малибу и беше усетено в целия район на Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

Земният трус беше регистриран в 13.47 ч. местно време на дълбочина 13 километра, съобщи Геоложката служба на САЩ. Епицентърът е бил в планината Санта Моника, на около 56 километра западно от центъра на Лос Анджелис.

Трусът е усетен в обширен район от крайбрежието на Малибу на юг до Ориндж Каунти и на изток до централната част на град Лос Анджелис.

Противопожарната служба в Лос Анджелис съобщи, че трусът е усетен на територията на целия град, въпреки че за момента няма данни за щети или наранявания.

Земетресение с магнитуд 6,3 е регистрирано близо до Хавайските острови, където се намира американският щат Хавай. Това съобщи Геоложката служба на САЩ, цитирана от световните агенции.

По нейни данни епицентърът е бил на дълбочина 10 км, на 90 км южно от град Хило, който е с около 43 хиляди души население.

По-късно Геоложката служба коригира магнитуда на труса от 6,3 на 5,7, предаде Ройтерс.

Трусът е усетен и в Хололулу на остров Оаху, който е на 322 километра в северна посока.

Няма данни за жертви или щети. Не е обявена опасност от цунами.

Земетресение с магнитуд 5,6 беше усетено днес на филипинския остров Минданао, съобщи германският Изследователски център за геонауки (GFZ), цитиран от Ройтерс.

Земетресението е било на дълбочина 10 км, се казва в съобщението. Епицентърът е бил на 39 км югоизточно от град Бутуан, в който живеят над 300 хиляди души, предаде ТАСС.

Според Филипинската сеизмологична агенция трусът е бил с магнитуд 5,9. В бюлетина си агенцията посочва, че не се очакват щети, но може да има вторични трусове.

Източник: БТА