Войник от сухопътните войски на Тайланд откри безразборна стрелба по улиците на град Корат в Тайланд. В резултат на атаката 12 души са починали, а множество са ранени, съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости.

Войникът е отвлякъл военен всъдеход HumVee от състава на сухопътната част, след което го е подкарал по улиците на града, като периодично е откривал огън по пешеходците с автомат.

Спрял е за кратко в търговски център, започнал е да стреля по посетителите, след което е избягал. Предполага се, че той е взел 16 заложници и ги държи на четвъртия етаж на търговския център.

ТАСС и Ройтерс цитират местни медии, според които войникът, идентифициран като ефрейтор Джакрапант Тхома, първо застрелял своя командир и двама войници в казарма, след което избягал с автомобил. По пътя стрелял безразборно по минувачи, после влязъл в търговски център и открил огън по клиентите. Полицията каза, че по някое време убил двама души в жилищна сграда в града, след което се върнал в казармата, за да вземе друго оръжие.

Стрелецът предавал на живо по Facebook своята операция, но впоследствие страницата му била блокирана. Има данни, че той е бил разгневен във връзка с имотна сделка.
Подобни кръвопролития са голяма рядкост в Тайланд с изключение на най-южните райони, където от десетилетия оперират бунтовници, отбелязаха информационните агенции.

Корат е третият по големина град в Тайланд и е столица на североизточния регион. В града са разположени промишлени предприятия, включително такива за производство на автомобили и преработка на селскостопански продукти. В самия град няма туристически обекти, но в близост се намира държавният резерват Khao Yai, който често се посещава от туристи.

Източник: Дарик