Световната здравна организация обяви вируса Зика за глобална опасност. Според данните на експертите, през тази година се очаква да бъдат засегнати около 4 млн. души от Северна и Южна Америка.

Властите са притеснени, защото необичайно топлото време спомага за разпространението на комарите, които са преносител на болестта. В редица държави започна масово дезинфекциране, в опит да се ограничи разпространението на вируса. Медици правят връзка между заразата със Зика и необичайния бум на бебета с микроцефалия.

Смята се, че тази малоформация се развива ако майката е била заразена по време на бременността. Властите в Бразилия отчитат близо 4000 случая на бебета, родени с недоразвит мозък.

Генералният директор на Световната здравна организация д-р Маргарет Чан обяви вируса Зика за извънредно събитие и призова за международна реакция. До момента заразата е регистрирана в 23 държави, включително и в Европа.

Вирусът Зика поставя под въпрос и домакинството на Бразилия на предстоящата Олимпиада. Вече текат призиви бременните жени да не посещават игрите. Много състезателки обаче също поставят под съмнение участието си в Олимпийските игри.

 

 

Източник и снимки: DailyMail