Американска ракета Hellfire по грешка е била изпратена в Куба, съобщава NTV. Ракетата била без боен заряд и след учение в Европа, вместо да бъде прибрана в американска военна база, била доставена до Острова на свободата. Инцидентът е от 2014 год.

Цяла година Вашингтон се опитвал да убеди властите в Хавана да върнат ракетата. Основното опасение на щатските военни било, че  Куба може да предаде технологията на системата за управление на държави като Северна Корея, Китай или Русия. И до момента не е ясно как точно ракетата Hellfire се е озовала в Куба.

Версиите са няколко. Според едната става въпрос за серия от човешки грешки. Не се изключва и вариантът, неправилната доставка да е организирана от престъпници или шпиони.

В началото на 2014 корпорацията Lockheed Marti изпратила ракетата от Орландо в Испания заради учение. След приключването му, Hellfire била прибрана в испано-американска военна база и от там изпратена с камион в Мадрит. От испанската столица ракетата трябвало да бъде транспортирана до Франкфурт на Майн, а след това да бъде върната във Флорида.

Вместо в Германия, обаче изгубената Hellfire се озовала на парижкото летище „Шарл де Гол” и от там с товарен самолет на Еър Франс излетяла за Хавана.

Ако се докаже, че ракетата е изпратена в Куба от недоглеждане, компанията Lockheed Martin е заплашена от съдебен процес. Корпорацията може да отнесе и глоба в размер на няколко милиона долара заради нарушението на забраната за износ на военна продукция и стоки с двойно предназначение.

 

Снимка: defenseindustrydaily.com