Двама висши иракски офицери бяха убити при удар на турски дрон в Ирак, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. Нападението било извършено в северен Ирак, където Анкара смята, че е в правото си да бомбардира позициите на забранената в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/, смятана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.

Това е първият случай, при който турската операция срещу кюрдските бунтовници в северен Ирак причинява смъртта на високопоставени иракски военни, отбелязва АП.

Дронът изстрелял ракета срещу автомобил на иракските гранични войски в района на Брадост, северно от Ирбил. При нападението загинали двама генерали и шофьорът на автомобила.

Двама представители на иракските сили за сигурност заявили, че командирите на граничните войски били убити, след като провели тайна среща с членове на ПКК. По-рано вчера имало сблъсъци между бунтовници от ПКК и иракски войници и срещата била спешно организирана, за да се успокои напрежението.

В отговор на атаката Багдад анулира планираната за утре визита на турския министър на отбраната в Ирак, а външното министерство извика турския посланик, за да му връчи протестна нота.

Президентът на Ирак окачестви нападението като "опасно нарушаване на суверенитета на Ирак" и призова Анкара "да прекрати всичките си военни операции".

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс