Виетнам се готви за стихията


Виетнам се готви за връхлитането на тайфуна Вамко утре рано сутринта, след като жертвите на стихията във Филипините се увеличиха до 53, предаде Ройтерс.
„Това е много силен тайфун“, заяви виетнамският премиер Нгуен Суан Фук, който предупреди провинциите, през които се очаква да премине Вамко, да се подготвят за него.
Планът е днес да бъдат евакуирани 468 000 души.
Вамко е най-смъртоносният тайфун, който е преминал през Филипините тази година.
Филипинската брегова охрана и агенции за борба с природни бедствия междувременно се борят да спасят хиляди жители на северната провинция Кагаян, наводнена след преминаването на тайфуна Вамко.
Десетки населени места в Кагаян са все още под вода. Засегнатите са хиляди и много от тях са избягали на покривите, за да намерят убежище от наводненията, достигащи височината на двуетажна сграда.
Бреговата охрана изпрати спасителни екипи, превозни средства и надуваеми лодки. Очаква се да бъде изпратена и помощ от съседни провинции.
В Долината Кагаян живеят 1,2 милиона души. Близо 14 хиляди се намират в центрове за евакуация, а общият брой на засегнатите от природното бедствие е 343 000, съобщи агенцията за борба с природните бедствия.
Източник : БНР