Китайски спасители успяха да извадят на повърхността 11 от 22-мата миньори, затрупани след експлозия преди 14 дни в златна мина в северната провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Кадрите показаха първия от спасените при изваждането му от мината, пише БТА. Мъжът беше изведен с черна превръзка на очите и изключително отслабнал. През следващите няколко часа на части бяха изкарани още 10 миньори от различни галерии на мината, като междувременно спасителите продължават да поддържат контакт по телефона с останалите, затрупани на 580 м дълбочина, и вече успяват да им доставят храна, вода и дрехи.

Един от спасените е ранен, но на кадрите се видя, че другите се движеха без чужда помощ.

Първият спасен днес миньор се е намирал в сектор по-близо до повърхността.

Шахтата на мината е блокирана на 350 м под повърхността от 70 тона отломки. Спасителите прокопаха допълнителни шахти с цел да комуникират с оцелелите.

Според представители на местните власти, цитирани от АП, разчистването на срутванията може да отнеме още две седмици. С това са ангажирани над 600 спасителни работници. През това време ще се прокопават още допълнителни шахти, по които да се достигне до оставащите под земята 10 души. Твърди се, че те са в добро физическо състояние и спасителите от вчера успяват да им доставят храна и вода.

Мениджърите на мината са задържани, защото са се забавили над 24 часа, преди да съобщят за инцидента. Причината за експлозията не се съобщава.

Източник : Дарик 

Снимка : БТА