Украйна заяви, че нейните войски са стигнали по-далеч на изток до територия, наскоро изоставена от Русия, което проправя пътя им за потенциално нападение срещу окупационните сили на Москва в района на Донбас. Продължават призивите на Киев за повече западни оръжия, предаде БНР.

Тринадесет души са били убити, а няколко други ранени при поредица от експлозии в управлявания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна, съобщи подкрепяният от Русия кмет. Алексей Кулемзин обвини за атаката украинските сили. Засега няма коментар от украински официални лица.

Украйна от седмици провежда контраофанзива на юг и на североизток, а най-големият напредък беше постигнат по-рано този месец в северния район Харков. В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски посочи: "В Харковска област - стабилизираме обстановката, задържаме позициите си. Твърдо.

Толкова здраво, че окупаторите изпадат в осезаема паника. Сега темпото е много важно. Темповете на стабилизиране в освободените райони, на движението на нашите войски. Темповете на възстановяване на нормалния живот на освободената територия."

Ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай заяви, че Украйна вече контролира левия бряг на река Оскил, смятана за фронтова линия в Североизточна Украйна. По думите му следващата цел ще бъде освобождаването на град Лиман, който беше превзет от руските сили през май.

Вчера Русия беше обвинена, че е атакувала атомна централа на юг. Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" съобщи, че експлозия е избухнала на 300 метра от реакторите и е повредила сгради на електроцентралата, нанесени са също така щети и на близката водноелектрическа централа и далекопроводи.

Реакторите на централата обаче не са повредени и работят нормално. Украйна отново призова Запада да активизира военната помощ, за да ѝ помогне да обърне хода на битката срещу Русия.

Източник: Факти.бг