Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападение с нож. Това съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане.

"Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли.

Рушди беше намушкан в Ню Йорк с нож в областта на шията, след което е откаран от мястото на атаката с хеликоптер до болница.

Нападателят е бил обуздан и задържан. Отведен е в ареста, допълва Ройтерс. По случая е започнало разследване.

Рушди бе нападнат в конферентна зала в град Шътокуа, в щата Ню Йорк, където се планираше той да произнесе лекция.

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа", където трябвало да се състои лекцията. Според репортер на агенция АП той е нанесъл 10 или 15 удара на писателя, който паднал на пода.

Салман Рушди стана известен с породилата полемика в ислямския свят книга "Сатанински строфи", публикувана през 1988 г. Тя е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди на 3,3 милиона долара.

Писателят е член на британското Кралско дружество по литература и е командир на френския Орден на изкуствата и литературата. Във Великобритания получава рицарско звание за приноса си към литературата през 2007 г. Година по-късно "Таймс" го поставя на 13-о място в списъка си на 50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам.

Източник: БТА

Снимка: aa.com.tr