Пет души загинаха, а един се смята за изчезнал в резултат на проливните дъждове, предизвикали наводнения в южнокитайския автономен район Гуанси-Чжуан, съобщават местни медии, цитирани от ТАСС. Поради създалото се бедствено положение се е наложила евакуация на 8300 души в безопасни места, а още около 1600 се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

Най-сериозно е положението в района Цюанчжоу, където през последните дни са паднали валежи от над 200 л на кв. метър.

Като цяло пороите и наводненията са нарушили нормалния живот на над 180 хиляди души, повредени са много местни пътища, има повреди на системите за комуникация, за снабдяване с ток и вода. Преките икономически щети се оценяват на 460 млн. юана (около 67,6 млн. долара.

Проливните дъждове са засегнали и други южни и източни провинции на Китай. Преките икономически щети в провинция Цзянси се оценяват на 2,65 млрд. юана (около 383 млн. долара). Там са загинали шест души. Местните власти са евакуирали около 135 000 жители. Нарушен е нормалният живот на над 1,42 млн. души.

Най-пострадали от наводненията, започнали в четвъртък, са девет града в провинцията. В засегнатите райони действат службите за извънредни ситуации. Спасители доставят на местните жители питейна вода, палатки, одеяла, дрехи и други предмети от първа необходимост.

Източник: Novini.bg

Снимка: Getty Images/Guliver