Полските власти откриха наличие на отровни златисти водорасли във водите на пограничната с Германия река Одер, предаде ДПА.

Отровните златисти водорасли са били изхвърлени в реката от Гливицкия канал, съобщиха от кризисното звено на полското Министерство на климата и околната среда.

Най-високата степен на опасност е обявена за участъка от реката в района на град Лани, югоизточно от Вроцлав.

От миналата седмица в Гливицкия канал, който се разклонява от Одер, се наблюдава наличие на голямо количество мъртва риба. Според експерти „способността на златистите водорасли да процъфтяват в бързите води на Одер е ограничено в сравнение със застоялите води на канала“, се казва в прессъобщение на Министерството.

Допълнителен фактор, увеличаващ заплахата, е ниското ниво на Одер от началото на май. Гливицкият канал, който е открит през 1939 г., е дълъг 41 км и свързва горносилезкия град Гливице с Одер.

През лятото на 2022 г. във водите на Одер отново имаше масово измиране на риба. Експертите в Германия и Полша стигнаха до извода, че най-вероятната причина за мора по рибата е цъфтеж на златистото водорасло Prymnesium parvum.

Кризисният екип сега ще насочи усилията си най-вече към това да се направи така, че възможно най-малко количество златисти водорасли, които са се разпространили в Гливицкия канал, да достигнат до Одер.

За тази цел полската служба за управление на речните води е получила указания да сведе до минимум отварянията на шлюзовете на канала и да следи внимателно водните потоци. Правят се и редовни проверки на състоянието на водата и на околния терен по поречието ѝ.

Източник: БТА