Още две лаборатории потвърдиха, че Навални е отровен с "Новичок". Те се намират в Швеция и Франция лаборатории във Франция и Швеция анализираха "проби, взети" от организма на руския опозиционер Алексей Навални.

Той е на лечение в берлинска болница като се потвърждава отравяне с невротоксично вещество от рода на "Новичок". Това съобщи днес германското правителство, цитирано от Франс прес.

"Подновяваме призива към Русия да изясни станалото", призова в комюнике говорителят на кабинета Щефен Зайберт, предава БТА. Той отбеляза, че това отравяне е "тежко нарушение" на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Преди две седмици германското правителство обяви, че Навални е бил отровен с "Новичок" и поиска обяснение от Русия. Кремъл обаче отрича да има каквато и да било връзка със състоянието на "Враг номер 1 на Путин". Токсикологичните тестове са показали "недвусмислено доказателство" за невропаралитичен агент от групата "Новичок", се казва в съобщението.

Навални беше откаран за лечение в Берлин, след като се разболя по време на полет в руския регион Сибир миналия месец. Той прекара няколко седмици в кома. Сега състоянието му се подобрява и вече е контактен.

Източник: Днес.бг