Стотици нови пожари са избухнали в Амазония, на територията на Бразилия, сочат новите данни, систематизирани в понеделник. Въпреки че самолети на Бразилската армия гасят огъня в най-тежко засегнатите райони, броят на пожарите се увеличава, пише БГНЕС.

Гъст дим изпълни въздуха в град Порто Вело, недалеч от границата с Боливия. Точно там са съсредоточени основните усилия на армията, която изпрати два големи самолета Херкулес Ц-130 да гасят огъня. Министърът на околната среда Рикардо Салес приветства новината, дошла от срещата на Г7 във Франция, че страните с развити икономики ще дадат над 20 милиона долара за гасене на пожарите.

Очаква се помощта да се изрази най-вече в изпращането на самолети, пригодени за борба с горски пожари. Помощ в Бразилия вече беше изпратена от Израел. Същевременно президентът на Боливия Ево Моралес каза, че би приветствал помощ от чужбина, за да се бори страната с горските пожари на своя територия.

Моралес прекрати предизборната си кампания, за да ръководи справянето с кризата. В петък Боливия получи специализиран Боинг 747-400, способен да носи 150 тона вода.

Източник: Нова телевизия

Снимка: lifestyle.bg