Проливните дъждове в Молдова, които се изсипват от вторник вечерта насам, са довели до наводнения по цялата страната. Министър-председателят Павел Филип е събрал през нощта заседание на центъра за оперативно реагиране при извънредни ситуации, на което са участвали ръководителите на спасителните служби, силовите министерства и други отговорни органи, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".

Министър-председателят е поискал намеса в ситуацията и защита на населението и имуществото му. „Проблемът е, че всичко се случи в кратък промеждутък от време. Само за два и половина часа в Кишинев и в централните райони на страната падна месечната норма валежи – 64,4 литра на кв.м.“, заяви председателят на държавната хидрометеорологична служба Михай Ройбу. 

Ройбу уточни, че няма шансове за наводнение в района на река Днестър, а в Карпатите не е имало силни валежи. Той добави, че проливните дъждове в страната ще продължат до края на седмицата. От вчера в страната е започнал да действа жълт код на опасност. 

„ В пострадалите от стихията райони вече работят екипи на гражданска защита при извънредни ситуации. За ликвидацията на последствията от стихията са мобилизирани 400 спасители и 68 броя специализирана техника“, съобщи прес-секретарят на службата Лилиана Пушкаш. Тя добави, че няма данни за жертви. 

Най-тежко е било положението в районите Хинчешт и Леов, където в десетки населени места са били унищожени посеви, наводнени къщи, разрушени пътища и други съоръжения. В някои райони е преминала и градушка. Водата е потопила десетки улици в Кишинев. Бурният вятър е повалял дървета.

Стихията е изменила графика на международното летище в Кишинев, заради който е имало забавяния в полетите. 

 

Източник: blitz.bg

Снимка: econ.bg