Млада еврейка е открита намушкана в дома си в Лион, Франция, а на вратата на апартамента ѝ е издълбана свастика, съобщава френската телевизия BFM. Според прокуратурата може да има антисемитски мотив. Все още няма задържани за нападението. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство.

„Жертвата сега се лекува в болница и разговаря с полицията, за да се опита да идентифицира нападателя. Раните ѝ не са животозастрашаващи“, казва адвокатът на потърпевшата Стефан Драй.

Полицейски източник казва пред Le Monde, че намушкването е станало рано в събота следобед на прага на апартамента на жертвата. Жената отваря вратата, когато се позвънява. След това тя е намушкана два пъти в корема от мъж с качулка.

Жертвата се обажда на роднина за помощ. Когато екипите за спешна помощ пристигат в апартамента на жената, семейството ѝ забелязва свастика, издълбана на вратата.

Според следователите е твърде рано атаката да се определя като престъпление с антисемитски мотив. Разследването е в ход и продължава проучването на различни следи.

„Подобен акт на насилие е немислим. Предлагам цялата си подкрепа на жертвата и нейните роднини“, заяви кметът на Лион Грегъри Дусе в социалната мрежа X.

Според хората в блока жената е мила и никога не търси проблеми. „Тя води децата си на училище, връща се и отива на работа. Тя е прекрасна и дискретна млада жена“, казва съседка на жената.

След нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври френските власти са регистрирали 857 антисемитски случая, коментира вътрешният министър на Франция Жералд Дарманин.

„За три седмици сме регистрирали повече отколкото за цялата година“, допълва той. Това обаче не се наблюдава само във Франция. От началото на кървавия военен конфликт полицията в цял свят съобщава за рязко увеличение на антисемитските и ислямофобските престъпления.

Преди по-малко от месец при нападение с нож в щата Илинойс, САЩ беше убито 6-годишно момче, а 32-годишната му майка - ранена. Семейството е с палестински корени, а полицията определи деянието като престъпление от омраза.

Американският президент Джо Байдън осъди остро атаката. 71-годишният извършител бе арестуван и му повдигнаха някoлко обвинения. Според органите на реда семейството е било набелязано заради войната между „Хамас“ и Израел.

Източник: Бтв