Силно земетресение с магнитуд 7,8 уби десетки души в Еквадор, пише 24 часа, позовавайки се на Би Би Си. Извънредно положение е обявено в шест провинции, а Националната гвардия е мобилизирана.

Най-малко 41 души са загинали в резултат на силното земетресение в Западен Еквадор и броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи още, каза вицепрезидентът на страната Хорхе Глас, цитиран от АФП.

„За съжаление информацията, с която разполагаме към момента е, че 41 граждани са загубили живота си в тази непредвидена ситуация. Този брой на жертвите ще се увеличи в следващите часове“, каза Глас в телевизионно обръщение.

Трусът, с епицентър край крайбрежния град Муисне, е разрушил надлез в град Гуаякил – на около 300 км отдалеченост. Трусът е разклатил и сгради в столицата Кито, което накарало местни жители да напуснат домовете си, предаде Фокус.

Вицепрезидентът поясни на пресконференция, че броят на жертвите все още не е потвърден официално. По думите му, армията, полицията и спасителната служба са „в състояние на максимална тревога, да защитят живота на гражданите“.

Междувременно Центърът за предупреждение при цунами в Тихия океан съобщи за опасност от „вълни цунами между 0,3 и 1 метър за някои крайбрежни райони на Еквадор“. Съседно Перу издаде предупреждение за опасност от цунами по северното си крайбрежие.