Десетки хиляди хора се събраха за шествието в Москва в памет на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов, убит в петък вечерта близо до Кремъл, съобщи Vesti.bg. Според организаторите на събитието на него има над 70 хиляди души. Според полицията в Москва обаче те са по-малко от 20 хиляди.

"Той умря за бъдещето на Русия" и "Той се бореше за свободна Русия" се чете на плакатите, издигнати от участниците в проявата. По време на шествието нямаше скандирания с изключение на традиционните "Русия ще бъде свободна" и "Русия без Путин".

Входовете на метрото бяха почти недостъпни заради множеството, съобщи кореспондент на АФП. Тричасовото шествие премина при засилена охрана и без инциденти.

Междувременно руската полиция обяви награда от 3 милиона рубли (43 677 евро) за ценна информация във връзка с убийството на Немцов. Оперативните подразделения на вътрешното министерство, подпомагащи разследването на наказателното дело по случая, "са готови да изплатят голяма награда от 3 милиона рубли срещу достоверна информация за предполагаемите престъпници", цитира агенцията съобщение на пресцентъра на МВР в Москва. Федералното следствие, натоварено с делото, заяви по-рано, че гарантира анонимността на всеки, който се обади, напомня агенцията.

Украинското външно министерство изпрати до руските власти нота с искане да осигурят на Анна Дурицкая - свидетелка на убийството и украинска гражданка - възможност да замине за Украйна. Това съобщи пред радио "Ехото на Москва" консулът на Украйна в Москва Генадий Брескаленко. Днес федералният Следствен комитет заяви, че ще извърши допълнителни следствени действия със спътничката на Немцов. По данни от руски медии, украинката е отказала да бъде включена в руската програма за защита на свидетелите и иска да се върне в родината си.

Научавайте новините винаги първи, като харесате страницата на Gramofona.com във Фейсбук ТУК>>