15-годишна бургазлийка пострада сериозно на турския остров Гьокчеада, а баща й е убеден, че инцидентът не е случаен. В него са замесени син на дипломат и инструктурка по кайт сърф от Поморие. Историята е от преди около седмица. Россана Морчева е от семейство на запалени сърфисти. Момичето е една от най-добрите ни състезателки по уиндсърф и семейството решава да заминат за турския остров, за да може тя да се подготви за предстоящото национално състезание.

„Заминахме с жена ми и три от децата. Там има квалифицирани хора, които могат да помогнат на Россана да се подготви. На Гьокчеада има два плажа, от едната страна вятърът духа от брега, а от другата страна вятърът духа от морето. В деня на инцидента Россана имаше възможност да тренира с нейни приятели на единия плаж, а ние останахме на другия“, разказа пред наш репортер бащата на момичето Петър Морчев. Няколко часа по-късно семейството отива да прибере Россана. Там обаче ги посрещат с думите: „Знаеш ли какво стана? Елена удари дъщеря ти.“

„Елена Димитрова е инструктор от сърф училище „Гьокчеада кайт сърф“. Казаха ми, че е срязала крака на Россана с линията на кайта“, обясни Петър. Линиите са тънки въжета, които държат хвърчилото. Две от тях обаче са така натегнати, че могат да издържат натоварване от 200 кг. и реално режат като струна. „Това нещо може да убие човек. Може да се ползва като оръжие, но е част от екипировката в кайт сърфа – спорт, при който всеки трябва да пази другия във водата“, категоричен е Петър Морчев.

Според свидетели на инцидента Елена Димитрова е застанала зад Россана и в един момент я е ударила нарочно с линията. Самата Елена пък казала на родителите, че дъщеря им сама се е наранила. Нещо повече, обвинила момичето, че е наркоманка и че се е държало грубо във водата. Инцидентът обаче не свършва до тук. Когато Петър Морчев пристига на плажа вижда въже, което е в залива. „Предния ден децата се оплакаха, че това въже им пречи и аз го срязах. Точно в този момент се появи и приятелят на Елена – Петко Пейчинов. Той е син на дипломат и един от собствениците на „Гьокчеада кайт сърф“, обясни Петър Морчев. Между двамата започва скандал, а Петър е категоричен, че именно Петко е посегнал първи.

Първият спор е за отрязаното въже. „Аз няма как да знам, че това е коридор на училище. От другата страна има училища и там има по две въжета, които оформят коридор. До всяко училище трябва да има лодка във водата, а в края на коридора шамандура, която е с флагчета. Освен това трябва да има и табели, които обозначават училището. Едно въже без нищо не прави коридор“, обясни Петър.

Разпрата прераства в юмручна и в един момент Петко удря в лицето Елена. „И започна да вика. Видя ли, видя ли как Петър те удари, а аз се дръпнах и направо онемях“, разказа още Петър Морчев. Точно в този момент от морето излязъл човек, който също обявил, че Петър е ударил Елена и може да свидетелства. Започва нов спор, в който Петър пита как някой, който не е видял нищо може да свидетелства. „А той отговори, че е от системата и няма значение какво е видял, или не. По-важното е какво ще каже в полицията“, допълни Петър.

За негово щастие в същия момент през плажа минава румънка, която вижда всичко. Жената сама отишла при Петър и му казала, че е видяла как Петко първи посяга и как сам удря приятелката си в лицето. Предложила да свидетелства при необходимост. След това цялото семейство отишло в болницата, където Россана е прегледана. На бедрото й има дълга рана от линията. В болницата идват Пеко и Елена, които искат да се освидетелстват, че са били бити.

Петър решава, че също ще се прегледа, тъй като и до днес има следи от юруците на опонента си. След болницата обаче започва следващата част от сагата на семейство Морчеви, а именно даването на показания в полицията. „Въпреки, че дъщеря ни е дете и е единствената с прясна рана, а ние имаме и още две деца, първи за разпит извикаха Петко, Елена и техните свидетели. Ние останахме на една беседка отвън“, обясни Петър. Следват няколко дълги часа, при които свидетелите се разпитват, част от показанията изчезват, а в 2 часа след полунощ в полицията има записани само свидетелските разкази, но не и обясненията на пострадалото дете и баща му.

Едва на следващия ден, след като семейството звъни в Чанаккале и обясняват за инцидента и случилото се в полицията, те са извикани отново на разпит. При разговори полицаите опитали да им обяснят, че това е скандал между българи и няма никакви последици в Турция, така че по-добре нещата да бъдат забравени. Петър и съпругата му обаче държат да бъдат разпитани и инцидентът да бъде документиран. Наемат и турски адвокат. Петър не крие, че има стар бизнес конфликт с Петко Пейчинов и двамата се знаят отдавна. Категоричен е обаче, че дъщеря му никога не е познавала Елена, а и самата кайт инструкторка също не познава детето му.

Въпреки това е убеден, че дъщеря му не просто е пострадала при инцидент. „За мен това е опит за убийство. При друго стечение на обстоятелствата, ако линията беше засегнала артерия, нещата щяха да са страшни. Елена много добре знае какво може да се случи. Говорим за човек, който е професионален инструктор. Веднъж си позволява да наруши всички морски закони, а втори път заплашва дете“, категоричен е Петър.

След разпита с адвокат и полицаите са убедени, че случаят с Россана трябва да се разследва. Най-вероятно това е и причината Елена да не подаде жалба, че е ударена от Петър, а да подаде оплакване, че детето се е държало грубо с нея в морето. В момента семейството си е в България, защото раната на Россана се е възпалила, а и тук тя се чувства по-спокойно. Родителите й обаче се консултират и с български адвокати, защото смятат, че случаят не трябва да остане покрит.

„Петко е имал и други инциденти на този остров. Поне 4-5 сбивания, но те винаги са били прикривани. Дали защото някой го пази, или защото става въпрос за конфликти между българи – не знам“, коментира Морчев.

Сърфисти от Бургас също разказват, че на остров Гьокчеада конфликтите между Пейчинов и наши сънародници не са рядкост. Някои от тях дори твърдят, че до скоро нито Петко, нито Елена са имали работни визи и реално са работили нелегално. Едва от скоро Пейчинов вече имал регистрирана фирма, за Елена обаче никой не се наемал да каже дали е инструктор, или просто турист. Категорични са обаче, че те нямат коридор, а са заели 2/3 от залива като просто са опънали едно въже, което не допуска други хора до територията им.

 

Редакцията на Gramofona.com се опита да се свърже с Елена Димитрова, но тя все още не е отговорила на запитването ни. Нямаме нейната позиция и гледната й точка. Готови сме обаче да публикуваме разказите и на Елена Димитрова, и на Петко Пейчинов за инцидента и оставаме отворени за право на отговор от всички страни в конфликта.