4-месечният Тимофей, който е най-малката жертва на руския обстрел в Одеса, е с български произход. Баща му е бесарабският българин Сергей Гадайрджи, съобщи БТА. При нападението е убита и съпругата на Сергей Анна. Мъжът е успял да спаси петгодишната си дъщеря, с която са били в една стая. Майката и бебето са били в съседната, разказва пред Българската телеграфна агенция Трифон Антов, депутат в Одеския областен съвет и бесарабски българин.

"Това е голяма трагедия. Вчера бях цял ден със Сергей, той ми е племенник, трябва да го подкрепя. Те живяха на 2-и етаж във входа на блока, който беше срутен напълно. През нощта майката е била в едната стаята с бебето, а Сергей с петгодишната им дъщеричка – в другата стая. Те са спали, когато отломките от дрона падат върху блока. Сергей се събудил и мълниеносно изнесъл дъщерята навън. Когато се върнал обратно за жена си и сина си, там вече всичко е било в развалини", разказва Антов.

По неговите думи Анна Гайдаржи с бебето се е намирала под развалините до средата на деня, когато спасителите разчистват всичко. Той допълни, че в момента се водят разговори с кмета на Одеса, за да се окаже помощ на Сергей Гайдаржи и петгодишната му дъщеричка.

"Погребението на Анна и Тимофей ще бъде във вторник, 5 март в Одеса. Подкрепяме Сергей, който в момента, естествено, е в шоково състояние. Обаче, като вярващ човек, той се опитва да се държи", каза още Трифон Антов.

Общо 10 са до момента жертвите от руското нападение с дронове над Одеса. 4-месечният Тимофей е най-малката жертва. Момиченце на 8 месеца и още едно момченце на 3 години са сред загиналите при нападението. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че украинските деца са мишена на руските атаки. „Украинските деца са военна цел на Русия. Ето с кого воюват тези нечовеци“, написа в профила си Зеленски.