Поредна нощ на протести и сблъсъци в Барселона след решението на върховния съд да изпрати в затвора 9-ма от лидерите на каталунските сепаратисти.

Стотици хиляди излязоха снощи по улиците, за да изразят гнева си срещу ефективните присъди на сепаратистките лидери. Те бяха осъдени заради ролята им в референдума за независимост на Каталуния от преди две години, който Мадрид не признава.

Недоволството прерасна в безредици, като демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията. На телевизионните кадри се виждаха горящи коли и барикади. Полицията съобщи, че протестиращи са хвърляли по органите на реда бомбички, камъни и предмети, съдържащи киселина. Униформените от своя страна са отговорили с гумени куршуми.

При снощните протести са пострадали около 50 души, а най-малко 20 са задържани.

Регионалният лидер Ким Тора призова за незабавно спиране на проявите на насилие в Барселона. Той беше категоричен, че протестите трябва да бъдат мирни и подчерта, че няма оправдание за вандалските актове:

"Призовавам за спокойствие! Движението за независимост не е насилие. Ние винаги сме осъждали насилието. Не можем да позволим инциденти като тези, които виждаме по улиците. Това трябва да спре незабавно". Голяма обща стачка в цяла Каталуния е планирана за утре.

Източник и снимка: Offnews.bg