Министерството на отбраната на Азербайджан обяви антитерористична операция на спорния регион Нагорни Карабах предава OFFNews. Според властите в Баку става дума за "антитерористични мерки от местен характер", като целта им е "възстановяване на конституционния ред".

Бившият държавен министър на Нагорни Карабах Рубен Варданян заяви, че в републиката е започнал масиран артилерийски обстрел.

Министерството на отбраната на Азербайджан уверява, че мирни граждани и гражданска инфраструктура няма да бъдат цел на операцията.

Според ведомството ударите ще бъдат насочени към позициите на "формированията на арменските въоръжени сили, техните дългосрочни огневи точки", както и към "военни средства и обекти с военно предназначение".

Уточнява се, че командването на руския мироопазващ контингент и ръководството на съвместния турско-руски център за наблюдение са били информирани за операцията.

Според азербайджанската страна операцията е започнала, за да се гарантират разпоредбите на тристранното изявление, сключено с Армения и Русия, както и да се потушат "мащабните провокации в Карабахския икономически регион".

Сред другите причини са разоръжаването и изтеглянето на формированията на арменските въоръжени сили, неутрализирането на тяхната военна инфраструктура, осигуряването на безопасността на цивилното население, завръщащо се в "освободените от окупация територии", и "възстановяването на конституционния ред на Република Азербайджан", се казва в съобщението.

Минути след обявяването на антитериристичната операция в Нагорни Карабах в Телеграм се появиха редица видеа, на които се вижда как над Степанакерт летят азербайджански ударни дронове и ракети на силите на Баку, които унищожават ПВО системите на Армения. 

В региона в момента има чести пропадания на мобилните връзки.