Скандалът с либийския танкер БАДР е попаднал в анализ на американското разузнаване за пиратството и опасностите за корабоплаването. За това съобщава сайтът maritime.bg, с който са се свързали български капитани на плавателни съдове.

Те не крият недоволството си от действията на Морска администрация. „Благодарим на замесените от Морска администрация, забравили уроците по Морско право“, недоволстват капитаните.

Всеки месец Службата за военноморско разузнаване към Американския флот публикуват доклад за пиратската активност. В последния от тях попада и случаят с танкера, който беше преименуван на „Бдин“.

Това стана с намесата на Гранична полиция и Морска администрация, които се качиха на борда на либийския танкер и свалиха екипажа му. В доклада се посочва, че на 22 декември на танкера са се качили въоръжени мъже, които са принудили моряците да напуснат плавателния съд.

Вчера стана ясно, че по случая е образувано досъдебно производство от прокуратурата в Бургас. Флагът на БАДР е сменен, въпреки решение на две съдебни инстанции, с които е отменено решението на Административния съд в Бургас, който първоначално е разрешил смяната на собствеността.

По-рано днес шефът на Морска администрация кап. Живко Петров и шефът на Гранична полиция комисар Светлан Кичиков дадоха брифинг, на който отново оправдаха действията си и заявиха, че са действали в рамките на закона.