Силно земетресение разлюля Мексико, предадоха световните агенции. Според американския Геофизичен институт магнитудът на труса е бил 7,6, а според мексиканския Национален сеизмологичен институт трусът е бил с магнитуд 7,7.

Епицентърът е бил на 37 километра югозападно от Акила, близо до границата на щатите Колима и Мичоакан, на дълбочина от 15,1 километра.

Един човек е загинал в резултат на труса, съобщи президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Жертвата е в щата Колима и е била затисната от паднала ограда на търговски център.

За момента не се съобщава за големи материални щети в района на епицентъра, близо до тихоокеанското крайбрежие на страната.

Трусът е бил усетен не само в Западно Мексико, но и на други места в страната. САЩ обявиха тревога за цунами, но след няколко часа я отмениха.

В столицата на Мексико жителите излязоха по улиците уплашени.

Парадоксално точно половин час преди труса там приключи учение за реагиране при силно земетресение.

Всяка година в Мексико се провежда подобно учение. Датата му - 19 септември - не е избрана случайно. На този ден през 1985 г. земетресение с магнитуд 8,1 опустоши Централно Мексико и загинаха над 10 000 души. На същия ден през 2017 г. трус с магнитуд 7,1 отново разлюля страната и отне живота на 369 души.

Заради земетресението в Мексико сега Нова Каледония обяви тревога за очаквано малко цунами, което би могло да връхлети френската отвъдморска територия около 7 ч. по Гринуич днес.

 

 

Източник: БТА