Земетресение с магнитуд от поне 7,5 по Рихтер удари Минданао, в южната част на Филипините, в късните часове в събота. Издадени са заповеди за евакуация в някои райони на Филипините и на югозападното крайбрежие на Япония заради предупреждение за вълни цунами с височина от три и повече метра, съобщава Ройтерс.

Според сеизмологичната агенция на Филипините вълните могат да се очакват около полунощ местно време (16 ч. по Гринуич) и да продължат с часове.

Японската телевизия NHK съобщи, че вълни цунами с височина до един метър се очаква да достигнат югозападното крайбрежие на Япония около 30 минути по-късно - към 1:30 ч. в неделя (16:30 ч. по Гринуич).

Земетресенията са често срещани във Филипините, които се намират на "Огнения пръстен" - пояс от вулкани в Тихия океан, в който има сеизмична активност.

По-късно прогнозите се промениха:
 

Вече няма опасност от цунами след земетресението с магнитуд най-малко 7,5, което днес разтърси Минданао в южната част на Филипините, съобщи американската служба за предупреждение за опасност от цунами, цитирана от Ройтерс.

"Въз основа на всички налични данни... заплахата от цунами, свързано с това земетресение, вече е отминала", заяви службата. "Възможно е да има незначителни колебания на морското равнище в някои крайбрежни райони", добави тя.

 

 

 

Източник: https://offnews.bg/ и https://www.bta.bg/